Valmistelija
Juha Ruuth, hallintopäällikkö, juha.ruuth@mikkeli.fi
Kuvaus
Mikkelin kaupungin lupa- ja valvontajaosto on hylännyt tontin 491-7-9-133 omistavan kuolinpesän hakemuksen tontin rajalla olevan aidan korottamiseksi. Jaoston päätöksestä on valitettu Itä-Suomen hallinto-oikeuteen.
Kuolinpesälle on lähetetty 7.2.2020 päivätty lasku lupa-asian käsittelemisestä. Kuolinpesä on tehnyt laskusta oikaisuvaatimuksen, joka on liitteenä, ja vaatinut laskun peruuttamista tai osoittamista naapurikiinteistön omistajille.
Kaupunkiympäristölautakunnan vahvistaman vuoden 2019 rakennusvalvontataksan kohdan 3.5 mukaan aitaamista koskevan toimenpideluvan käsittelystä peritään 120 euron suuruinen maksu. Taksan kohdan 21.2.4 mukaan maksusta peritään vain puolet, mikäli hakemus hylätään. Tällä perusteella kuolinpesältä on laskutettu luvan käsittelystä 60 euroa.
Rakennusvalvontataksen kohdan 14.1 mukaan hakijalta laskutetaan lisäksi 200 euron suuruinen maksu, mikäli hakemusasiakirjat toimitetaan viranomsielle muussa kuin sähköisessä muodossa. Tämä maksu perustuu siihen, että muut kuin sähköisessä muodossa toimitetut asiakirjat joudutaan skannaamaan ja muokkaamaan sähköistä lupakäsittelyä varten ja maksu on korvaus viranomaiselle tämän kautta aiheutuvasta ylimääräisestä työstä ja kustannuksista.
Taksan kohdan 16.2. mukaan viranomaisen suorittamasta naapurin kuulemisesta peritään 90 euron maksu kuultavaa naapuria kohden. Peruste maksulle on sama kuin edellä eli sillä korvataan viranomaiselle aiheutuva ylimääräinen työ ja kustannukset. Naapurien kuulemisen voi luvanhakija hoitaa itsekin, jos haluaa säästää kustannuksia. Tässä tapauksessa rakennusvalvontaa oli pyydetty kuulemaan naapuri, jolloin kyseinen maksu peritään hakijalta.
Kuolinpesä oli rakentanut kyseiseen tonttien väliseen raja-aitaan korotusosia. Sen seurauksen aita muuttui niin korkeaksi, että se vaati toimenpideluvan. Lupaa kuolinpesä ei ollut hakenut eikä myöskään hankkinut naapuritontin omistajien suostumusta yhteisen raja-aidan korottamiseen. Asia tuli vireille naapurin ilmoituksesta, jonka jälkeen kuolinpesä teki lupahakemuksen. Rajanaapuri ei hyväksynyt aidan korotusta ja korotettuna aita oli alueen asemakaavamääräysten vastainen, joten lupahakemus hylättiin ja lupa- ja valvontajaosto hylkäsi päätöksestä tehdyn oikaisuvaatimuksen.
Laskutettu summa 350 euroa koostuu siis kolmesta erillisestä maksusta, jotka kaikki ovat vahvistetun rakennusvalvontataksan mukaisia. Mikään niistä ei syrji hakijatahoa, vaan maksut perustuvat viranomaiselle aiheutuvaan työmäärään ja kustannuksiin. Asiakirjojen muuttamisen sähköiseen muotoon ja naapureiden kuulemisen voivat hakijat hoitaa itsekin, jolloin näiltä viraomaismaksuilta vältytään. Nykyaikana paperiasiakirjojen muuttaminen sähköiseen muotoon ja sähköisen lupahakemuksen jättäminen eivät vaadi suurta osaamista ja näihin toimenpiteisiin saa tarvittaessa helposti apua.
Rakennusvalvontataksan kohdan 20.1 mukaan silloin, kun viranomaisen tarkastus- tai valvontatehtävät johtuvat luvattomasta tai luvanvastaisesta rakentamisesta taikka siitä, että rakennuttaja tai toimenpiteen suorittaja muutoin on laiminlyönyt hänelle kuuluvat velvollisuutensa, lisätään rakennustyön tai toimenpiteen mukaan määräytyvään maksuun viranomaiselle aiheutuvat ylimääräiset kustannukset 120 euron tuntiveloitusta noudattaen. Tässä tapauksessa edellä mainittua lisämaksu ei ole veloitettu kuolinpesältä, vaikka edellytykset senkin määräämiseen olisivat olemassa, koska aidan korottaminen on tehty ilman vaadittavaa lupaa ja vastoin kaavamääräyksiä.
Taksan mukaisesta maksusta vastaa se, joka hakee lupaa tai jonka tulisi sitä hakea eikä se, joka ilmoittaa tallaisesta luvattomasta toimenpiteestä viranomaiselle.
Mikäli hallinto-oikeus muuttaa lupapäätöstä tai kumoaa sen ja toimenpidelupa myönnetään, peritään lupamaksu 120 euroa täysimääräisenä.
Päätösehdotus
Esittelijä
Jouni Riihelä, tekninen johtaja, Jouni.Riihela@mikkeli.fi
Kaupunkiympäristölautakunta päättää hylätä tontin 491-7-9-133 omistavan kuolinpesän tekemän oikaisuvaatimuksen rakennusvalvonnan laskusta numero 103 1048.