Kuvaus
Luonnonsuojelualueen perustamisaloitteessa esitetty rajaus käsittää n. 400 hehtaarin alueen, joka sisältyy hyväksyttyyn ja voimassaolevaan Mikkelin kaupungin metsäomaisuuden käyttö- ja hoitosuunnitelmaan vuosille 2014 -21. Suunnitelman valmistelutyötä ohjasi ohjausryhmä, johon kuuluivat edustajat kaupunginhallituksesta, teknisestä lautakunnasta, kaupungin eri toimialoilta ja inventointityön tehneestä Etelä-Savon metsäkeskuksesta. Suunnittelutyötä ohjannut ohjausryhmä on tehnyt esityksensä noudatettavista periaatteista ja metsien käytöstä eri tarkoituksiin lakien, kaupungin hyväksymien ohjelmien ja sitoumusten sekä kaavoituksen ja tehtyjen inventointien pohjalta.
Tekninen lautakunta esitti kaupunginhallitukselle suunnitelman hyväksymistä 10.6.2014. Kaupunginhallitus käsitteli asian 17.11.2014 (§ 420) ja hyväksyi yleiset periaatteet kaupungin omistamien metsien käytön ja hoidon toimintaohjeeksi vuosille 2014 -21 ja oikeutti teknisen lautakunnan (nyk. kaupunkiympäristölautakunta) antamaan tarkempia määräyksiä metsien käytöstä ja hoidosta.
Suunnitelman valmistelu ja tavoitteiden määrittely on perustunut metsien maastoinventointeihin sekä olemassa olevan tiedon hyödyntämiseen. Kilpailutetun suunnittelutyön teki Etelä-Savon metsäkeskus. Inventoinnissa on kartoitettu kasvupaikka- ja puustotietojen lisäksi metsälain ja luonnonsuojelulain edellyttämät suojelukohteet, muut arvokkaat luontokohteet ja metsäluonnon monimuotoisuuden erityiset rakennepiirteet sekä uhanalaiset kasvit ja eläimet ja muut huomionarvoiset lajit. Tämän inventointiaineiston pohjalta käynnistyi tarkennettu METSO -ohjelmaan soveltuvien kohteiden inventointi- ja suunnitteluhanke, jonka konsulttina toimi Ympäristösuunnittelu Enviro Oy. METSO -ohjelma on Etelä-Suomen metsien monimuotoisuuden toimintaohjelma, jossa suojelu perustuu maanomistajien vapaaehtoisuuteen.
Suojelualoitteessa esitetyllä alueella on tehty METSO -kohteiden inventointi Säynätinsaaressa (4,3 ha) ja Pieni-Palvasen ympäristössä (5,1 ha). Säynätinsaaren inventointitulosten perusteella alue kuuluu METSO:n luonnontieteellisten valintaperusteiden mukaisiin elinympäristöihin, Pieni-Palvasen ympäristö ei täytä näitä valintakriteereitä. Käyttö- ja hoitosuunnitelmassa on esitetty METSO -suo-jeluun liitettäväksi yhteensä 74 ha metsäalueita kaupungin omistamilta kiinteistöiltä korvausta vastaan ja tästä on käyty alustava neuvottelu ELY -keskuksen kanssa 2015, mutta neuvottelut eivät ole edenneet. Vuonna 2017 ELY -keskus on vedonnut suojeltavaksi esitettyjen kohteiden runsaaseen tarjontaan sekä riittämättömiin määrärahoihin ja luvannut palata asiaan.
Suomen itsenäisyyden juhlavuoden kampanjaan ”Luontolahjani satavuotiaalle” kaupunki osallistui suojelemalla omistamiaan metsiä korvauksetta 35 hehtaaria kohteilla, jotka täyttävät luonnonsuojelulain mukaiset luonnonsuojelualueen perustamisedellytykset.
Ns. Säynätin alueen metsätalouskäytössä on huomioitu ja jätetty toiminnan ulkopuolelle alueella inventoidut yhteensä kahdeksan (1,4 ha) metsälain 10 §:n mukaista erityisen tärkeää elinympäristöä ja 11 (3,5 ha) kohdetta, jotka ovat muita arvokkaita elinympäristöjä. Alueelta löydettyjä/löytyviä liito-oravan elinympäristöjä suojelee luonnonsuojelulain lisääntymis- ja levähdyspaikkojen hävittämis- ja heikentämiskielto. Myös muut luonnon monimuotoisuutta edistävät kohteet on merkitty suunnitelmatietoihin ja otetaan huomioon toimenpiteissä.
Vuonna 2018 päivitettyjen metsävaratietojen mukaan taimikoiden ja nuorten metsien osuus ko. alueella on yhteensä 50 % pinta-alasta, puuston keski-ikä 50 v. Puuston elinvoimaisuuden säilyminen ja suotuisa kehittyminen edellyttää taimikoiden hoitamista ja nuorten metsien ensiharvennushakkuita jatkossakin. Varttuneiden metsien osuus on 29 %, uudistuskypsien 21 % pinta-alasta. Vanhimmat puustot, yhteensä 6,9 ha, kuuluvat ikäluokkaan 121 -140 v.
Säynätin retkeilyreitti kulkee osittain metsässä, osittain rakennetulla metsätiellä. Suurin osuus varttuneista ja uudistuskypsistä metsistä sijoittuu Ylä- Säynätjärven rantavyöhykkeelle eikä näissä metsiköissä ole tehty tällä suunnitelmakaudella päätehakkuita, koska on haluttu huomioida siellä kulkevat retkeilypolut.
Säynätin alueella metsiä on käytetty monipuolisesti vuosikymmenien ajan, alue on tärkeä paikallinen kohde. Retkeily- ja metsätalouskäytön lisäksi alueella mm. marjastetaan, sienestetään, suunnistetaan, metsästetään ja koulutetaan palveluskoiria sekä pidetään lyhyitä leirejä. Konijärven luonnonsuojelualueen ekologinen yhteys ei ole uhattuna, vaan suojelualue liittyy luontevasti muuhun metsäalueeseen tarjoten mahdollisuuden erilaisten luontokohteiden vertailuun. Rakennettu tieverkko lisää ja parantaa alueen monikäyttöä, alueen metsiä on esitetty luomusertifioiduksi luonnontuotteiden keruualueeksi.
Luonnonsuojelulain säädökset eivät edellytä luonnonsuojelualueen perustamista koko aloitteessa esitetylle 400 hehtaarin alueelle eikä vapaaehtoisesta suojelusta todennäköisesti ole mahdollista maksaa korvauksia maanomistajalle. Säynätin alueen virkistyskäyttö ja erityiset luontoarvot voidaan turvata ja metsien monikäyttöä jatkaa edelleen ilman suojelumääräyksiä.
Päätösehdotus
Esittelijä
-
Jouni Riihelä, tekninen johtaja, Jouni.Riihela@mikkeli.fi
Kaupunkiympäristölautakunta päättää, että Mikkelin kaupunki jatkaa ELY–keskuksen kanssa neuvotteluja METSO - kohteiden liittämisestä suojeluohjelmaan ja alkuperäiseen Säynätinsaaren suojeluesitykseen liitetään n. 5,7 hehtaaria metsäaluetta Ylä-Säynätjärven rantavyöhykkeeltä, jolloin suojeluesityksen kokonaispinta-ala on n. 10 hehtaaria.
Muilta osin Säynätin alueen metsien käyttöä ja hoitoa jatketaan kaupungin hyväksymien metsäomaisuuden käyttö- ja hoitosuunnitelman periaatteiden ja esitysten mukaisesti virkistyskäyttö, luonnon monimuotoisuus ja arvokkaat luontokohteet huomioiden.
Päätös
Keskustelun aikana Veli Liikanen esitti, että esittelijän päätösehdotus hyväksytään muuten, mutta suojelualueeseen liitetään uudessa karttaliitteessä esitetty laajempi alue pois lukien yksityiselle maanomistajalle kuuluva alue Ylä-Säynätjärven lounaisrannalla. Jaana Strandman kannatti Veli Liikasen esitystä.
Puheenjohtaja totesi, että keskustelun aikana oli tehty esittelijän päätösehdotuksesta poikkeava esitys, jota oli kannatettu, joten asiasta oli äänestettävä. Äänestys suoritetaan kättennostoäänestyksenä. Esittelijän päätösehdotusta kannattavat äänestävät jaa ja Veli Liikasen vastaesitystä kannattavat äänestävät ei. Lautakunta hyväksyi yksimielisesti esityksen kättennostolla tapahtuvasta äänestyksestä.
Suoritetussa äänestyksessä annettiin 3 jaa ääntä (Paavo Puhakka, Jaakko Väänänen ja Mali Soininen) ja 9 ei ääntä (Veli Liikanen, Vesa Himanen, Markku Himanen, Jaana Strandman, Marita Hokkanen, Marja Kauppi, Hannu Tullinen, Jaana Vartiainen, Keijo Siitari).
Puheenjohtaja totesi, että Veli Liikasen esitys hyväksyttiin.
Merkitään, että vanhusneuvoston edustaja Aija Himanen poistui kokouksesta tämän pykälän käsittelyn jälkeen.