Kaupunginvaltuusto, kokous 27.1.2025

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 21 Valtuustoaloite: Oppilaiden ja heidän vanhempiensa kuuntelemisen lisääminen Mikkelin lukiossa (lisäpykälä)

MliDno-2025-534

Kuvaus

Valtuutettu Satu Taavitsainen ym. esittivät 27.1.2025 valtuustoaloitteenaan otsikkoasiasta seuraavaa:

"Tämä aloite tukee opiskelijoiden oikeuksia ja lisää kouluyhteisön luottamusta ja avoimuutta.

Mikkelin lukion opiskelijoille suunnatussa kyselyssä tuli esiin, että opiskelijat kokevat näkemystensä jäävän huomioimatta koulun toiminnassa. Tämä voi luoda tunteen, ettei nuorilla ole todellista vaikutusvaltaa kouluyhteisössä, mikä vähentää opiskelijoiden motivaatiota osallistua aktiivisesti koulun toimintaan. Tämä myös passivoi opiskelijoita ja heikentää yhteisöllisyyttä. Oppilaitoksen kehittäminen ilman opiskelijoiden näkemyksiä ei myöskään vastaa nuorten arkipäiväisiä tarpeita ja haasteita.

Kyselyn tulosten perusteella vaikuttaa sille, että lukion johto nähdään koulun ilmapiirin kannalta merkittävänä toimijana, mutta päätöksillä koetaan olevan enemmän negatiivisia kuin positiivisia vaikutuksia koulun viihtyvyyteen. Tämä viittaa siihen, että johdon päätöksenteko ei vastaa opiskelijoiden odotuksia tai että päätökset koetaan epäoikeudenmukaisina. Negatiivinen ilmapiiri vaikuttaa suoraan opiskelijoiden hyvinvointiin, koulumenestykseen ja yleiseen motivaatioon. Jos ilmapiiriä ei kohenneta, seurauksena voi olla oppilaiden kasvava tyytymättömyys ja heikentynyt opiskeluympäristö. Opiskelijat kokevat myös johdon toiminnan epäoikeudenmukaiseksi ja kokevat, ettei johto aja opiskelijoiden etua. Tämä on erityisen huolestuttavaa, sillä se heikentää opiskelijoiden luottamusta koulun johtamiseen ja voi lisätä vastakkainasettelua. Epäoikeudenmukaisuuden kokemukset voivat johtaa opiskelijoiden vetäytymiseen ja luoda jännittyneen ilmapiirin kouluyhteisöön. Se myös vähentää opiskelijoiden halukkuutta sitoutua koulun tavoitteisiin. Lukion johdon toimintaa pidetään suljettuna ja vaikeasti lähestyttävänä. Tämä rikkoo luottamusta ja lisää opiskelijoiden ja johdon välistä kuilua. Avoimuuden puute estää johdon ja opiskelijoiden välistä rakentavaa vuorovaikutusta.

Mikkelin lukion johto on monien opiskelijoiden näkökulmasta epäonnistunut useilla kriittisillä alueilla, kuten avoimuudessa, oikeudenmukaisuudessa ja päätösten opiskelijalähtöisyydessä. Tämä heijastuu opiskelijoiden heikkona luottamuksena ja tyytymättömyytenä kouluyhteisön tilaan. Johto tarvitsee systemaattista uudistamista, jossa korostetaan osallistavaa päätöksentekoa, opiskelijalähtöistä toimintaa ja avoimuutta.

Ehdotan, että kaupunki kehittää toimintamallin Mikkelin lukion ja vanhempien yhteistyön vahvistamiseksi sekä oppilaiden osallistumismahdollisuuksien lisäämiseksi. 

Malli voisi sisältää seuraavat toimenpiteet:

1. Säännölliset palautekyselyt:
Oppilaille ja heidän vanhemmilleen toteutetaan vuosittain kysely, jossa kartoitetaan kokemuksia Mikkelin lukion toiminnasta, päätöksenteosta, turvallisuudesta, avoimuudesta sekä oppimisympäristön ja ilmapiirin kehittämisestä.

2. Kuulemistilaisuudet:
Mikkelin lukiossa järjestetään oppilaille ja vanhemmille avoimia kuulemistilaisuuksia vähintään kerran lukuvuodessa. Näissä tilaisuuksissa käsitellään lukion kehittämistä ja annetaan vanhemmille mahdollisuus kysyä ja keskustella johdon kanssa.

3. Avoimuuden lisääminen:
Lukion päätöksistä, niiden perusteista ja vaikutuksista tiedotetaan aktiivisemmin ja hyvissä ajoin oppilaille ja vanhemmille.

4. Opiskelijoiden osallisuuden tukeminen:
Opiskelijoiden osallistumismahdollisuuksia kehitetään siten, että he pääsevät vaikuttamaan heitä koskevien päätösten valmisteluun ja koulun toiminnan kehittämiseen. 

Mikkelissä 27.1.2025

Satu Taavitsainen (vas)

Juha Ropponen, Anna Reponen, Marita Hokkanen,
Hannu Tullinen, Katariina Asikainen"

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti lähettää aloitteen kaupunginhallituksen valmisteltavaksi.


Muutoksenhaku

Päätökseen, joka koskee valmistelua tai täytäntöönpanoa ei saa kuntalain (410/2015) 136 §:n perusteella hakea muutosta.