Kuvaus
Mikkelin Teatteri on lähestynyt kaupunginhallitusta kirjeellä 8.11.2024. Kirjeessä todetaan valtionosuuksiin (vos) vuodelle 2025 kohdistuva muutos, joka Mikkelin Teatterin kannatusyhdistykselle tarkoittaa lähes 11 prosentin leikkausta kuluvan vuoden tasosta. Euroina leikkaus tarkoittaa yli 106 000 euron leikkausta.
Kirjeessä todetaan teatterin rahoitusvaikeudet, jotka ovat aiheutuneet Mikkelin kaupungin kumppanuussopimuksen leikkauksista, hintojen, vuokrien ja palkkojen noususta sekä koronan aiheuttaman ryhmämyynnin laskusta. Teatteri on pyrkinyt sopeuttamaan kustannusrakennettaan eri keinoin vuodesta 2019 alkaen.
Vuoden 2025 vos-leikkauksen vuoksi teatterin hallitus on päättänyt aloittaa muutosneuvottelut, joiden tavoitteena on 250 000 euron kustannussäästöt vuodelle 2025. Tilanne on haasteellinen, koska ensi vuoden ohjelmistosuunnittelu sopimuksineen on tehty.
Mikkelin Teatterin kannatusyhdistys pyytää, että Mikkelin kaupunginhallitus antaa ylimääräisen avustuksen 106 000 euroa ensi vuoden merkittävän rahoitusvajeen paikkaamiseksi ja ammattiteatteritoiminnan turvaamiseksi Mikkelissä.
Mikkelin Teatterin kirje ja Mikkelin Teatterin kannatusyhdistys ry:n tilinpäätös 2023 liitteenä.
Kaupungilla ja Mikkelin Teatterin kannatusyhdistyksellä on nykyisellään voimassa oleva kumppanuussopimus arvoltaan 941.000 euroa vuodessa. Kumppanuussopimus on hyvinvoinnin ja osallisuuden lautakunnan suurin yksittäinen kumppanuussopimus eikä lautakunnalla ole talousarviossa ylimääräistä varausta avustukseen. Tämän vuoksi on keskusteltu ja katsottu tarkoituksenmukaiseksi, että kun kaupunginhallituksen käyttövaroissa on kuluvalle vuodelle 2024 ylimääräinen tapahtumiin kohdistuva talousarviovaraus, voitaisiin tätä varausta käyttää teatterin avustamiseen. Kyseinen talousarviovaraus tehtiin vuonna 2023 kaupungin kasvuohjelman ja uusien tapahtumien rahoittamiseksi. Kasvuohjelma tähtää Mikkelin elinvoima, aluetalouden ja kasvun vahvistumiseen. Alueen vetovoima ja pitovoimatekijöiden näkökulmasta Mikkelin Teatterin toiminta on tärkeää ja kannatettavaa.
Liitteenä selvitys EU:n valtiotukisäännöistä koskien toimenpiteitä, joilla julkinen sektori voi myöntää yrityksille vastikkeetonta, valikoivaa taloudellista tukea sekä sovellettava yleinen ryhmäpoikkeusasetus, jonka perusteella laaja joukko valtiontukia on vapautettu komissiolle tehtävästä ennakkoilmoitusmenettelystä.
Päätösehdotus
Esittelijä
-
Janne Kinnunen, kaupunginjohtaja, janne.kinnunen@mikkeli.fi
Kaupunginhallitus päättää antaa kertaluonteisen 100 000 euron avustuksen Mikkelin Teatterin kannatusyhdistykselle ammattiteatteritoiminnan turvaamiseksi Mikkelissä. Avustus maksetaan kustannuspaikalta 1426 31.12.2024 mennessä.
Perusteluina ylimääräiselle avustukselle on Mikkelin teatterin merkitys kaupungin vetovoima- ja pitovoimatekijöiden vahvistamisessa ja vuodelle 2024 varattu erillinen määräraha Mikkelin vetovoimatapahtumien kehittämiseksi. Myös uuden matkailun kasvuohjelman näkökulmasta kulttuurin ja kulttuuriperinnön vaaliminen nähdään tärkeänä osana asetettujen tavoitteiden saavuttamista. Mikkelin teatterin omien talouden tasapainottamistoimenpiteiden ohella avustuksella katsotaan olevan merkittävä vaikutus kaupungin monipuolisen kulttuuritarjonnan mahdollistamiseksi. Avustus mahdollistaa Mikkelin teatterin toiminnan hallitun sopeuttamisen ja antaa aikaa toiminnan edelleen kehittämiseksi.
Lisäksi todetaan seuraavaa. Koska ryhmäpoikkeusasetus tulee Mikkelin Teatterin kannatusyhdistys ry:n tapauksessa sovellettavaksi ja muutkaan kielletyn valtion tuen ehdot eivät täyty ei avustuksen tai muutoin Mikkelin kaupungin antama tuen voida katsoa olevan kiellettyä valtionapua.
Päätös
Asiasta käydyn keskustelun aikana Jani Sensio esitti Sami Järvisen ja Eero Ahon kannattamana, että Mikkelin Teatterin kannatusyhdistykselle myönnettään 75.000 euron suuruinen avustus pohjaesityksen mukaisilla perusteluilla.
Julistettuaan keskustelun päättyneeksi puheenjohtaja totesi, että on tehty esittelijän päätösehdotuksesta poikkeava kannatettu esitys ja esitti asian ratkaistavaksi äänestyksellä siten, että ne, jotka kannattavat esittelijän päätösehdotusta, äänestävät jaa ja ne, jotka kannattavat Jani Sension esitystä, äänestävät ei. Äänestysesitys hyväksyttiin ja suoritetussa äänestyksessä annettiin 6 jaa ääntä (Jaana Strandman, Heli Kauppinen, Kirsi Olkkonen, Risto Rouhiainen, Pekka Pöyry, Jarno Strengell) ja 4 ei ääntä (Jouko Kervinen, Eero Aho, Sami Järvinen, Jani Sensio).
Puheenjohtaja totesi, että esittelijän päätösehdotus on tullut kaupunginhallituksen päätökseksi.
Lisäksi Jani Sensio esitti Sami Järvisen kannattamana jatkovalmisteltavaksi, että Mikkelin kaupungin vetovoimatapahtumien kehittämiseksi varatusta määrärahasta 25.000 euroa tulee kohdentaa kulttuuri- ja liikuntatapahtumien tukemiseen. Esimerkiksi pääsylippuja hankkimalla ja niitä vähävaraisten mikkeliläisten tukemiseen tarkoitetuille yhdistyksille lahjoittamalla.
Puheenjohtaja totesi, että Jani Sension esitystä ei voi käsitellä, koska asiaa ei ole valmisteltu kuntalain ja hallintosäännön edellyttämällä tavalla.
Merkitään, että Eero Aho, Sami Järvinen ja Jani Sensio jättivät asiasta eriävät mielipiteet. Perustelu: Kaupungin avustuskäytännöt ja avustusten myöntämisperusteet tulisivat olla selkeät sekä kaikille tahoille tasapuoliset. On kestämätöntä, että avustuksia myönnetään ilman suunnitelmallisuutta tahoille, jotka sitä vain ymmärtävät pyytää. Vakavaa taloudellista ahdinkoa on lukuisissa mikkeliläisissä mm. yhdistyksissä ja seuroissa. Nyt käsitellyn avustuspäätöksen myötä erittäin merkittävä taloudellinen tuki kohdentuu suppeasti. Se ei ole reilua, eikä kaupungin eikä kokonaisedun mukaista.
Merkitään, että Jatta Juhola ilmoitti olevansa esteellinen (Mikkelin Teatterin kannatusyhdistys ry:n hallituksen puheenjohtaja) ja poistui kokouksesta tämän pykälän käsittelyn ajaksi. Ilmoitus hyväksyttiin.
Merkitään, että Risto Rouhiainen ja vs. talousjohtaja Janne Skott poistuivat kokouksesta tämän pykälän käsittelyn jälkeen.