Kuvaus
Valtuustoaloitteessa (KV 12.2.2018 § 20) SDP:n valtuustoryhmä esittää, että Mikkelin kaupunki jatkaa sosiaalista luototusta kuntalaisilleen ja määrittelee luoton myöntämisen perusteet, kehittää palvelua sekä varaa vuoden 2019 budjettiin sille riittävän määrärahan.
Sosiaalihuollolla tarkoitetaan laissa sosiaalipalveluja, toimeentulotukea, sosiaaliavustuksia, sosiaalista luottoa ja niihin liittyviä toimintoja, joiden tarkoituksena on edistää ja ylläpitää yksityisen henkilön, perheen sekä yhteisön sosiaalista turvallisuutta ja toimintakykyä.
Sosiaalihuoltolain (1301/2014) 14 §:n mukaan tuen tarpeisiin vastaavat sosiaalipalvelut on järjestettävä kunnallisina sosiaalipalveluina sen sisältöisenä ja siinä laajuudessa kuin tässä tai muussa laissa säädetään. Sosiaalihuoltolain (1301/2014) 14 §:n 2 momentin mukaan kunnallisina sosiaalipalveluina on huolehdittava myös sosiaalisen luoton myöntämisestä kunnan asukkaille. Laissa sosiaalisesta luototuksesta (20.12.2002/ 1133 § 2) säädetään, että kunta voi järjestää sosiaalista luototusta päättämässään laajuudessa. Jos kunta päättää järjestää sosiaalista luototusta, kunnan tulee määritellä sosiaalisen luoton myöntämisen perusteet ottaen huomioon, mitä tässä laissa säädetään. Tämän lain mukaisia tehtäviä hoitaa kunnassa sosiaalihuoltolain (710/1982) 6 §:n 1 momentissa tarkoitettu kunnan määräämä monijäseninen toimielin.
Mikkelin kaupunki on valtuuston 25.1.2016 § 13 kokouksessa päättänyt, että sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottamisvastuu siirtyy 1.1.2017 alkaen Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymälle ja hyväksynyt perustamissuunnitelman. Perustamissuunnitelma koskee Mikkelin osalta myös sosiaalihuoltolain (1301/2014) mukaista sosiaalipalveluiden tuottamis- ja järjestämisvastuuta, joka sisältää myös sosiaalisen luototuksen. Siten sosiaalisen luototuksen palvelujen tuottaminen Mikkelin kaupungin toimesta on tulkittava perussopimuksen vastaiseksi ja siitä olisi erikseen päätettävä.
Mikkelin kaupungilla ei ole oikeutta saada sosiaalihuoltolain mukaisia tietoja koskien henkilöiden toimeentuloa ja sosiaaliavustuksia, koska kaupunki ei enää tuota niihin liittyviä palveluja. Tämän vuoksi kaupungilla ei ole nykyisellään edellytyksiä arvioida henkilön taloudellista tilannetta luottopäätöksen tekemiseksi. Henkilön käytettävissä olevien varojen on edellytetty olevan 536 euroa välttämättömien elinkustannusten jälkeen, jotta henkilöllä on valmiudet selviytyä sosiaalisen luoton hoitamisesta. Lisäksi on huomioitava, että talous ja velkaneuvonta siirtyy oikeusaputoimistojen palveluksi 1.1.2019 alkaen myös Etelä-Savossa. Näin ollen Mikkelin kaupungilla ei ole edellytyksiä hoitaa tehtävää kaupungin saatavilla olevien henkilön taloudellisten tietojen perusteella itsenäisesti. Lisäksi kaupungin tulisi palvelun hoitamiseksi järjestää henkilöstöresurssit ja muodostaa tai nimetä monijäseninen toimielin luottopäätösten tekemiseksi.
Kaupungin sosiaalisen luototuksen toimintamalli vuoteen 2017 asti
Kaupungin talousarvioon on varattu aiemmin määrärahaa noin 35.000 – 50.000 euroa sosiaaliseen luototukseen. Varsinaisesta määrärahavarauksesta on luovuttu noin 5 vuotta sitten. Lainat on kirjattu suoraan antolainasaamisiin. Myönnetyt luotot ovat olleet yhteensä noin 35.000 - 40.000 euroa vuodessa.
Vuonna 2015 sosiaalisia luottoja myönnettiin 11 henkilölle ja myönnettyjen luottojen yhteismäärä oli 39.852 euroa. Vuonna 2016 sosiaalisia luottoja myönnettiin 6 henkilölle ja myönnettyjen luottojen yhteismäärä oli 30.373,96 euroa. Keskimääräinen luottokoko on siis ollut 4.131 euroa vuosina 2015 - 2016. Kaupungilla on tällä hetkellä voimassa olevia sosiaalisia luottoja 35.979,67 euroa yhteensä 23 henkilöllä. Kaupungin viimeiset sosiaaliset luotot erääntyvät maksuaikataulujen mukaisesti vuonna 2021.
Antolainasaamisista on jouduttu poistamaan myönnettyjä luottoja kuolematapausten johdosta isojakin summia; esimerkiksi vuonna 2015 noin 3.800 euroa, kun lainaa ei ehditty lyhentämään kuin pari kertaa. Muutama lainoja ei maksata ajallaan, vaikka henkilöitä muistutetaan. Joitakin lainoja on perinnässä ja joihinkin näihin lainoihin saadaan perinnän kautta myös suorituksia. Sosiaalisen luoton myöntämisen yhteydessä asiakkaita on velvoitettu tekemään pankissa e-laskusopimus (ent. suoraveloitus). Osa on tehnyt, mutta sitten jossakin vaiheessa peruneet e-laskusopimuksen, jolloin lainalaskuihin ei tule ajallaan suorituksia. Henkilöille, jotka ovat ottaneet yhteyttä maksuvaikeuksien takia, talouspalvelut on myöntänyt vapaakuukausia tai pienentänyt kuukausierää.
Sosiaalisen luototuksen palvelumahdollisuudet nykyisin
Mikkelin kaupungilla on mahdollisuus esittää Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymälle, että kuntayhtymä tuottaisi Mikkelin kaupungille sosiaalisen luototuksen palvelut, ja kaupunki maksaisi palveluiden järjestämisestä ja varsinaisten luottojen kustannukset (luotto, korot ja luottotappiot). Palveluiden laajentaminen Mikkelin sosiaalisen luototuksen hoitamiseen vaatisi Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymältä henkilöresurssin rekrytointia ja asianmukaisen ohjelmiston hankkimista. Sosiaalisen luototuksen kappalemäärät ovat vähäisiä ja luottokoot pieniä, jolloin palvelun järjestämiskustannuksen arvioidaan tulevan luottojen määrään nähden kalliiksi.
Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän valtuusto on käsitellyt sosiaalisen luototuksen valtuustoaloitetta 30.3.2017 § 16: ”Valtuusto sai hallituksen vastauksen sosiaalidemokraattien valtuustoaloitteeseen sosiaalisesta luototuksesta, jota ei oteta käyttöön Essotessa. Aiemmin sosiaalinen luototus on ollut Essoten kunnista ainoastaan Mikkelissä”. Kuntayhtymässä sosiaalista luototusta ei nähty perustelluksi, koska Mikkelissä luototuksen käyttäjien määrä on ollut pieni ja asia edellyttäisi investointeja tietotekniikkaan. Luototusta vastaavat tilanteet aiotaan hoitaa muun muassa ennaltaehkäisevän toimeentulotuen avulla.
Yhteenveto
Mikkelin kaupunki ei näe mahdolliseksi tuottaa enää sosiaalisen luototuksen palveluita kaupungin omana palveluna. Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottamaa sosiaalisen luototuksen palvelua (luottomääräraha ja palvelun järjestämismääräraha) varten olisi periaatteellisesti mahdollista varata määräraha kaupungin talousarviossa 2019, jos Essoten palvelujen tuottaminen Mikkelin kaupungille on Essoten perussopimuksen mukaista ja kuntien SOTE -palvelujen yhdenvertaisuuden kannalta hyväksyttävää.
Mikkelin kaupunki pyytää Essotelta tarjouksen sosiaalisen luototuksen palvelusta Mikkelin kaupungin asiakkaille siten, että kaupunki asettaa luotoille määrärahan ja maksaa Essotelle palvelun hallinnointi- ja järjestämiskustannukset. Tarjouksen perusteella voidaan arvioida palvelun kokonaistaloudellisuutta ja vaikuttavuutta. Mahdollinen palvelutarjous ja palvelujen käyttöönotto päätetään kaupungin talousarvion 2019 käsittelyn yhteydessä.
Päätösehdotus
Esittelijä
-
Timo Halonen, kaupunginjohtaja, timo.halonen@mikkeli.fi
Kaupunginhallitus esittää, että kaupunginvaltuusto merkitsee tiedoksi talous- ja elinvoimapalveluiden selvityksen SDP:n valtuustoryhmän valtuustoaloitteeseen ja toteaa aloitteen loppuunkäsitellyksi.
Pöytäkirja tämän pykälän osalta tarkastetaan kokouksessa.