Kasvatus- ja opetuslautakunta, kokous 23.2.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 26 Yksityisten päiväkotien palvelusetelikäsikirjan päivitys 2023

MliDno-2023-931

Valmistelija

  • Taina Halinen, varhaiskasvatusjohtaja, taina.halinen@sivistys.mikkeli.fi

Kuvaus

Yksityisten päiväkotien palvelusetelikäsikirja on päivitetty vastaamaan lakia varhaiskasvatuksen muuttamisesta luvanvaraiseksi 326/2022. Lakimuutos astui voimaan 1.1.2023 lukien. Käsikirja on päivitetty edellisen kerran kasvatus- ja opetuslautakunnassa 22.9.2022 (87 §). Liitteenä oleva päivitetty käsikirja astuu voimaan kasvatus- ja opetuslautakunnan hyväksymisen jälkeen. Käsikirjan päivittämisellä ei ole taloudellisia vaikutuksia.

Käsikirjaan esitetään olennaiset muutokset lukuun 3 Palveluntuottamisen edellytykset sekä lukuun 5 Palveluntuottajaksi hakeutuminen ja palveluntuottajan hyväksyminen. Lukuun 3 on kirjattu yksityisen päiväkotitoiminnan muuttuminen luvanvaraiseksi 1.1.2023 lukien. Palveluntuottaja voi aloittaa toiminnan, kun aluehallintovirasto on myöntänyt luvan. Lupa myönnetään toistaiseksi voimassa olevana. Lupaprosessin aikana palveluntuottaja voi hakeutua Mikkelin kaupungin palvelusetelituottajaksi, josta varhaiskasvatusjohtaja tekee päätöksen. Alalukuun 3.1 on päivitetty lain 43 a §:ssä säädetyt yksityisen varhaiskasvatuksen harjoittamisen yleiset edellytykset.

Käsikirjan luku 5 on päivitetty vastaamaan laissa säädettyä yksityisen päiväkototoiminnan luvanvaraisuutta ja lupahakemusmenettelyä. Kun aluehallintovirasto on vastaanottanut lupahakemuksen liitteineen, on uutena menettelynä, että aluehallintovirasto pyytää kaupungin viranomaista suorittamaan viipymättä tarkastuksen yksityisen päiväkodin toimitiloissa lähettämällä kopion lupahakemuksesta. Mikkelissä yksityistä päiväkotitoimintaa valvoo ja ohjaa kaksi varhaiskasvatuksen palvelukoordinaattoria. “Viipymättä” suorittamisella tarkoitetaan sitä, ettei kaupungin viranomainen saa asiassa tarpeettomasti viivytellä, vaan tarkastus tulee tehdä heti, kun sille on perusteet. Jos sitä ei tehdä heti, tarkastuksen suorittamisen lykkäämiselle tulee olla perusteltu syy. Tarkastuksen yhteydessä luvanhakijan tulee esittää kaupungin viranomaiselle päiväkotia koskeva omavalvontasuunnitelma ja päiväkodin vastuuhenkilön rikosrekisteriote. Lisäksi kaupungin viranomainen pyytää palveluntuottajalta nähtäväksi lausunnot pelastus-, rakennusvalvonta- ja terveydensuojeluviranomaisilta saaden niistä myös jäljennökset. Lausunnot saatuaan kaupungin viranomaisen tulee viipymättä laatia lupaviranomaiselle lausunto liitteineen suorittamastaan tarkastuksesta ja muilta viranomaisilta saamistaan lausunnoista.

Jokaisen jo toiminnassa olevan palveluntuottajan on haettava toiminnalleen lupaa 31.12.2026 mennessä. Jo toiminnassa olevien päiväkotien osalta lupamenettelyä on kevennytty. Jos laissa säädetyt yleiset edellytykset täyttyvät eikä toiminnassa ole tapahtunut merkittäviä muutoksia, aluehallintovirasto myöntää luvan ilman kaupungin viranomaisen tekemää tarkastusta. Jos palveluntuottaja ei hae lupaa siirtymäajan loppuun mennessä, toiminta lakkautetaan 1.1.2027 alkaen.

Yksityisten päiväkotien palvelusetelikäsikirjan päivityksestä on vastannut varhaiskasvatuksen palvelupäällikkö yhdessä yksityisten päiväkotien edustajan sekä varhaiskasvatuksen palvelukoordinaattorin kanssa. Käsikirjan sisältöön nyt tehdyt muutokset eivät ole vaatineet neuvottelua etukäteen palveluntuottajien kanssa, koska luvanvaraisuus perustuu lakimuutokseen. Palveluntuottajat sekä päivityksen laatinut työryhmä ovat osallistuneet aluehallintoviraston järjestämiin koulutustilaisuuksiin vuonna 2022.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Virpi Siekkinen, sivistysjohtaja, Virpi.siekkinen@mikkeli.fi

Kasvatus- ja opetuslautakunta päättää, että päivitetty yksityisten päiväkotien palvelusetelikäsikirja 2023 otetaan käyttöön heti.

Pöytäkirja tarkastetaan tämän pykälän osalta kokouksessa.

Päätös

Hyväksyttiin.

Tiedoksi

Sivistysjohtaja, varhaiskasvatusjohtaja, palvelupäällikkö, laskutussihteerit, yksityiset päiväkodit: Kyyhkylä, Marski, Pirtti, Muksula, Sävelpolku, Sirius, Enkku, Huiskilo, Lippulaiva, Huusharju, Rölli, Naavametsä ja Vilijonkka

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.


Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Mikkelin kaupungin kirjaamoon viimeistään määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä. Oikaisuvaatimuksen voi toimittaa myös postitse tai sähköisesti. Postiin oikaisuvaatimusasiakirjat on jätettävä niin ajoissa, että ne ehtivät perille ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä, jollei muuta näytetä.

Kunnan jäsenen ja kuntalain (410/2015) 137 §:n 2 momentissa tarkoitetun kunnan katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Mikkelin kaupunki/Kasvatus- ja opetuslautakunta.

Käyntiosoite: Raatihuoneenkatu 8–10, 50100 Mikkeli
Postiosoite: PL 33, (Raatihuoneenkatu 8–10), 50101 Mikkeli
Faksinumero: 015 36 6583
Sähköpostiosoite: kirjaamo@mikkeli.fi

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9-16 ja arkipyhien aattoina sekä kesä-elokuussa maanantaista perjantaihin klo 9-15.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen, ja se on tekijän allekirjoitettava. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua,
  • se, millaista oikaisua vaaditaan,
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.


Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero.

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Mikkelin kaupungin kirjaamosta.

Käyntiosoite: Raatihuoneenkatu 8–10, 50100 Mikkeli
Postiosoite: PL 33, (Raatihuoneenkatu 8–10), 50101 Mikkeli
Faksinumero: 015 36 6583
Puhelinnumero: 044 794 2033 / 015 1941 (vaihde)
Sähköpostiosoite: kirjaamo@mikkeli.fi

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9-16 ja arkipyhien aattoina sekä kesä-elokuussa maanantaista perjantaihin klo 9-15.