Kaupunkikehityslautakunta, kokous 23.4.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 46 Eläkeläisille ja vanhusväestölle maksuton joukkoliikenne Mikkelin keskusta- ja lähialueilla

MliDno-2023-2276

Valmistelija

  • Liisa Heikkinen, joukkoliikenneinsinööri, Liisa.Heikkinen@mikkeli.fi
  • Linda Asikainen, palvelujohtaja, linda.asikainen@mikkeli.fi

Kuvaus

Eläkeliiton Mikkelin yhdistys on jättänyt kaupunkikehityslautakunnalle esityksen eläkeläisille/vanhusväestölle maksuton joukkoliikenne Mikkelin keskusta- ja lähialueilla. Esitys on asian liitteenä.

Mikkelin joukkoliikenteessä on käytössä waltti lippu- ja maksujärjestelmä. Lippu- ja maksujärjestelmässä on määritelty asiakasryhmät ja sen mukaiset lipputuotteiden asiakashinnat. Joukkoliikenteessä ovat käytössä myös Matkahuollon lipputuotteet, jotka ovat vain mobiilituotteina. Kun joukkoliikenteen käyttäjä rekisteröityy waltti-lippu- ja maksujärjestelmään, määräytyy asiakashinnoittelu eri lipputuotteissa henkilön iän mukaan. Eläkeläinen, eli seniori asiakasryhmään, siirtyy 65 vuotta täyttänyt henkilö.

Mikkelin waltin asiakashinnoittelussa Nuoriso, Opiskelija sekä Seniori ovat samassa hintaluokassa, jotka saavat 30 % alennusta Aikuisen asiakashinnasta (ja Lapsi-tuote on 50 % Aikuisen asiakashinnasta). Seniori sekä Opiskelija-tuote ovat henkilökohtaisia etuuksia, joita ei voi käyttää toistaiseksi mobiilituotteissa. Bussissa kuljettajalta tai itsepalveluautomaatista ostettavassa paperisessa kertalipputuotteessa ovat vain asiakasryhmät Aikuinen ja Lapsi, muita alennusryhmiä ei ole käytössä. Eläkeläiset saavat edullisemman lipputuotteen kausilipuissa sekä arvolipuissa. Mikkelin waltti-lippujärjestelmässä asiakasryhmittely on voimassa myös Pohjois-Savon Ely-keskuksen liikenteissä Mikkelin toimivalta-alueella. Yleisesti perusasiakasryhmittely ovat aikuiset, nuoret ja lapset. Seniori-asiakasryhmää ei ole pakko ottaa käyttöön, mutta se on käytettävissä.

Alennusta voidaan järjestää järjestelmän kautta erillisesti esim. joukkoliikenteen ruuhka-aikoja hiljaisemman liikenteen aikana keskipäivällä, iltaliikenteessä ja viikonloppuisin. Tällainen alennus koskee kaikkia walttilipun käyttäjiä tasapuolisesti. Mikkelin joukkoliikenteessä bussien ruuhka-aika päivisin alkaa aamusta 7–10 ja iltapäivästä jo klo 12 koululaisten koulupäivän mukaan. Tällä hetkellä Mikkelin waltti-lippu- ja maksujärjestelmässä on maksuton joukkoliikenne voimassa Mikkelin peruskoululaisille.

Maksuttomuuden käyttö tulee saada näkyviin järjestelmän kautta, koska maksuttoman joukkoliikenteen käyttö tulee korvata eri osapuolille joukkoliikenteen järjestelyissä. Peruskoululaisten maksuttomuudesta aiheutuu waltti-lipputulomenetystä noin 350 000 € vuodessa. Eläkeläisten maksuttomuudesta aiheutuisi menetystä waltti-lipputulon osalta arviolta 160 000 € (alv. 0 %) vuodessa. Lipputulomenetyksen kaupunki joutuu korvaamaan joka tapauksessa Pohjois-Savon Ely:lle heidän järjestämän liikenteen osalta sekä Matkahuollon lipputulon ja markkinaehtoisen liikenteen lipputulon osalta. Ely-liikenteelle sekä markkinaehtoisen liikenteen liikennöitsijöille korvataan jo peruskoululaisten maksuton käyttö.

Joukkoliikenteen kannattavuutta mitataan saadulla konkreettisella lipputulolla, ja sen avulla tarjotaan edullista liikkumispalvelua kuntalaisille. Mikkelin joukkoliikenteessä asiakashinnat ovat erittäin edullisia myös eläkeläisille. Peruskoululaisten maksuton joukkoliikenne on järjestetty jakamalla walttikortti noin 5000 kaupungin peruskoululaiselle. Maksuttomuus järjestetään joka vuosi päivittämällä walttikortille vuosilippu. Näin matkustusoikeus sekä tilastot saadaan pysymään ajantasaisena.  

Yleinen lähtökohta on, että liikkumistarpeet täytetään ensisijaisesti julkisella joukkoliikenteellä ja liikkumista tukevia palveluita järjestetään henkilöille, jotka eivät kykene näitä itsenäisesti käyttämään. VPL- ja SHL-kuljetusten osalta palveluliikenteen ja asiointi/kutsutaksien vastuun ja kustannusten jako tulee olla yhdessä hyvinvointialueen kanssa. Voidaan todeta, että Mikkeli toimivaltaisena viranomaisena ei ole velvollinen järjestämään asiointi/kutsutaksiliikennettä tai po. maksutonta joukkoliikennettä eläkeläisille ilman, että kustannuksiin osallistuu myös hyvinvointialue. Tällaista kustannusten jakosopimusta ei Eloisan kanssa ole tällä hetkellä.

Mikkelin kaupunki toimivaltaisena viranomaisena tarjoaa eläkeläisille asiakashinnaltaan edullisen joukkoliikennematkan ja ei siten lähtökohtaisesti puolla maksutonta joukkoliikennettä po- asiakasryhmälle. Kaupungille tulevat, talousarviosta poikkeavat erilliset toimenpide-ehdotukset, tarkastellaan talousarvioraamin laadintaprosessin yhteydessä.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jouni Riihelä, kaupunkikehitysjohtaja, Jouni.Riihela@mikkeli.fi

Kaupunkikehityslautakunta päättää antaa oheisen vastauksen Eläkeliiton Mikkelin yhdistykselle.

Päätös

Hyväksyttiin.

Lisäksi kaupunkikehityslautakunta päätti huomioida 23.4.2024 saapuneen vanhusneuvoston puolesta toimitetun kirjelmän ja ottaa sen liitteeksi kokouksen pöytäkirjaan.

Tiedoksi

Eläkeliitto Mikkelin yhdistys ry, joukkoliikenneinsinööri

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.


Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Mikkelin kaupungin kirjaamoon viimeistään määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä. Oikaisuvaatimuksen voi toimittaa myös postitse tai sähköisesti. Postiin oikaisuvaatimusasiakirjat on jätettävä niin ajoissa, että ne ehtivät perille ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä, jollei muuta näytetä.

Kunnan jäsenen ja kuntalain (410/2015) 137 §:n 2 momentissa tarkoitetun kunnan katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Mikkelin kaupunki/Kaupunkikehityslautakunta.

Käyntiosoite: Raatihuoneenkatu 8–10, 50100 Mikkeli
Postiosoite: PL 33, (Raatihuoneenkatu 8–10), 50101 Mikkeli
Faksinumero: 015 36 6583
Sähköpostiosoite: kirjaamo@mikkeli.fi

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9-15.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen, ja se on tekijän allekirjoitettava. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua,
  • se, millaista oikaisua vaaditaan,
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.


Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero.

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Mikkelin kaupungin kirjaamosta.

Käyntiosoite: Raatihuoneenkatu 8–10, 50100 Mikkeli
Postiosoite: PL 33, (Raatihuoneenkatu 8–10), 50101 Mikkeli
Faksinumero: 015 36 6583
Puhelinnumero: 044 794 2033 / 015 1941 (vaihde)
Sähköpostiosoite: kirjaamo@mikkeli.fi

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9-15.