Kaupunginhallitus, kokous 4.12.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 379 Mikkelin kasvuohjelma

MliDno-2023-4080

Valmistelija

  • Aki Kauranen, strategia- ja kehityspäällikkö, aki.kauranen@mikkeli.fi

Kuvaus

Mikkelin kaupunki käynnisti kesällä 2023 yhdessä alueen elinkeinoelämän kanssa Mikkelin elinvoiman ja talouden kasvusuunnitelman -laatimisen (ns. Mikkelin kasvuohjelma). Työn tavoitteena oli luoda kaupungin ja alueen elinkeinoelämän välinen yhteinen tavoitetila ja siihen pohjaten elinkeinoelämän ja aluetalouden kasvusuunnitelma elinvoiman kehittämiseksi. Työn keskeinen lähtökohta on ollut Mikkelin kaupungin taloudellisen tilanteen tervehdyttäminen aktivoimalla elinkeinoelämää ja keskeisiä elinvoimatoimijoita tavoitteena aikaansaada investointeja, lisätä työllisyyttä ja elinvoimaa sekä sitä kautta kasvattaa kaupungin verotuloja.

Työtä fasilitoineen MDI-konsulttiyhtiön vetämässä prosessissa on luotu alueen elinvoiman tilannekuva ja tunnistettu eri toimijoiden mahdollisuudet vaikuttaa aluetalouden kasvuun lyhyellä ja keskipitkällä aikajänteellä. 

Aiemmin tuotetun tausta-aineiston ja alueen avainhenkilöiden haastattelujen lisäksi keskeinen työkalu ohjelman tuottamisessa on ollut laajalle kohdejoukolle suunnatut työpajat. Työpajat järjestettiin 20.6.2023, 16.8.2023 ja 20.9.2023 ja niihin osallistui kutsuttuina mm. kaupunginhallituksen jäseniä, elinkeinoelämän edustajia, kaupungin henkilöstöä ja virkamiesjohtoa sekä muiden keskeisten sidosryhmien edustajia. Kussakin työpajassa oli noin 40-60 osallistujaa. Lisäksi valmisteilla ollutta kasvuohjelmaa on esitelty syksyllä kaupunginhallituksen suunnittelukokouksissa osana talouden tasapainotusohjelman valmistelua ja sitä esiteltiin kaupunginvaltuustolle 9.10.2023 järjestetyssä iltakoulussa.

Kasvuohjelmaan sisältyvän investointikatsauksen aluetalousvaikutuksia arvioitaessa on hyödynnetty FCG:n kehittämää SYVA-työkalua, jota esitetään myös käytettävän kasvuohjelman arvioinnissa jatkossa.

Luonnos Mikkelin kasvuohjelmaksi on liitteenä. Päätösesityksessä viitattava elinvoimaohjelma (Kaupunginvaltuusto 25.4.2022 § 52) on pykälän oheismateriaalina. MDI:n kehitysjohtaja Janne Antikainen esittelee kasvuohjelmaa kokouksessa.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Janne Kinnunen, kaupunginjohtaja, janne.kinnunen@mikkeli.fi

Kaupunginhallitus päättää esittää kaupunginvaltuustolle Mikkelin kasvuohjelman hyväksymistä siten, että se samalla korvaa aiemmin kaupunkistrategian 2022-2025 toimeenpanon tueksi laaditun elinvoimaohjelman pois lukien kehittämisalustoille aiemmin laaditut kasvuohjelmat.

Pöytäkirja tarkastetaan tämän pykälän osalta kokouksessa.

Päätös

Hyväksyttiin.

Merkitään, että Pekka Pöyry ja Petri Pekonen saapuivat kokoukseen tämän pykälän käsittelyn aikana.

Merkitään, että MDI:n kehitysjohtaja Janne Antikainen selosti asiaa kaupunginhallitukselle ja poistui kokouksesta tämän jälkeen. 

Merkitään, että strategia- ja kehityspäällikkö Aki Kauranen poistui kokouksesta tämän pykälän käsittelyn jälkeen.