Kaupunkikehityslautakunta, kokous 20.2.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 21 Kyyveden rantaosayleiskaavan muutos / Ylä-Salo

MliDno-2023-4079

Valmistelija

  • Minna Frosti, kaavoitusinsinööri, minna.frosti@mikkeli.fi

Kuvaus

Maankäyttö ja kaupunkirakenne -yksikkö lähettää otsikossa mainitun 12. päivänä helmikuuta 2024 päivätyn rantaosayleiskaavan muutosehdotuksen kaupunkikehityslautakunnan käsiteltäväksi.

Kaavamuutoksen on laatinut Hirvikallio Consulting Tmi maaomistajien aloitteesta.

Suunnittelualueet kuuluvat 22.7.2008 hyväksyttyyn Kyyveden rantaosayleiskaavan muutokset -kaavaan ja käsittävät koko tilan Ylä-Salo 491-451-9-312.

Kaavamuutos on tullut vireille 5.12.2023 päivätyllä kirjeellä, jonka liitteenä on ollut osallistumis- ja arviointisuunnitelma sekä kaavaluonnos. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) sekä kaavaluonnos olivat nähtävillä 5.12.2023 - 16.1.2024.

Määräaikaan mennessä OAS:sta ja luonnoksesta saatiin neljä lausuntoa. Mielipiteitä ei jätetty.

Etelä-Savon ELY-keskuksen lausunnossa todetaan, että tilan rantaan rajoittuva palsta ei täytä maankäyttö- ja rakennuslain 116 §:n eikä kunnan rakennusjärjestyksen mukaisia rakennuspaikkaa koskevia vaatimuksia. Tämän vuoksi ko. palstalle tulisi kaavamuutoksessa sallia enintään sille jo rakennettu rakennusoikeus sekä ainoastaan nykyisten rakennusten korjaava ja korvaava rakentaminen. ELY-keskuksen näkemyksen mukaan aiemmin alueella voimassa ollutta yleiskaavaa ei voida sellaisenaan käyttää perusteena kaavamuutoksen lainmukaisuutta arvioidessa.

Vastine: Muutetaan RA-paikka RA-3 paikaksi ja muutetaan sen määräys seuraavaksi: Rakennuspaikan rakennusoikeus ja rakennusten lukumäärä määräytyy kaavamuutoksen hyväksymishetkellä olevan tilanteen mukaisena. Tuhoutuneen rakennuksen saa korvata vastaavalla uudella rakennuksella.

Etelä-Savon maakuntaliitolla ei ole kommentoitavaa osallistumis- ja arviointisuunnitelmaan eikä kaavaluonnokseen tilalla Ylä-Savo.

Etelä-Savon pelastuslaitoksella ei ole huomautettavaa kaavoitukseen.

Mikkelin seudun ympäristöpalveluilla ei ole huomautettavaa kaavamuutoksesta. Lajitietokeskuksen tietojen mukaan alueelta ei ole olemassa havaintoja uhanalaisista lajeista.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jouni Riihelä, kaupunkikehitysjohtaja, Jouni.Riihela@mikkeli.fi

Kaupunkikehityslautakunta esittää kaupunginhallitukselle, että se hyväksyy alustavasti Kyyveden rantaosayleiskaavan muutoksen tilalla Ylä-Salo 491-451-9-312, asettaa sen julkisesti nähtäville ja pyytää siitä lausunnot rakennusvalvonnalta, Mikkelin seudun ympäristöpalveluilta, Etelä-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselta ja Etelä-Savon pelastuslaitokselta.

Päätös

Hyväksyttiin.

Merkitään, että Jaakko Väänänen poistui kokouksesta tämän pykälän käsittelyn aikana ja kaupunginarkkitehti Ilkka Tarkkanen tämän pykälän käsittelyn jälkeen.

Tiedoksi

Kaupunginhallitus

Muutoksenhaku

Päätökseen, joka koskee valmistelua tai täytäntöönpanoa ei saa kuntalain (410/2015) 136 §:n perusteella hakea muutosta.