Kaupunginhallitus, kokous 15.1.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 18 Työvoimapalveluiden tilamuutos, lisämäärärahaesitys

MliDno-2021-2819

Valmistelija

  • Saija Himanen, rakennuttajapäällikkö, saija.himanen@mikkeli.fi

Kuvaus

Julkiset työvoimapalvelut siirretään kuntien vastuulle 1.1.2025 alkaen. Mikkelin kaupunginvaltuusto on 25.9.2023 § 107 hyväksynyt työllisyysalueen järjestämissopimuksen ja palvelusuunnitelman. Samassa yhteydessä kaupunginvaltuusto on päättänyt ilmoittaa kieltävästi työ- ja elinkeinoministeriölle Työ- ja elinkeinotoimiston (TE-toimisto) toimitilojen vastaanottamiseen liikkeenluovutuksen yhteydessä.

Kaupungin talonrakennuspalvelut on käynnistänyt Mikkelin seudun työllisyysalueen kuntakokeilun kanssa tilojen suunnittelun kaupungin virastotalolle Maaherrankatu 9-11. Mikkelin seudun työllisyysalueen Mikkelin toimipiste tulee sijoittumaan pääosin virastotalon 1. kerrokseen hyvinvointialueelta vapautuneisiin tiloihin Vilhonkadun puolelle.

Mikkelin seudun työvoimapalveluihin siirtyy noin 55–70 htv. Henkilöstön tehtävänkuvat määrittelevät osittain sijoittumisen toimipisteisiin. Henkilöasiakaspalvelua tuottavat työntekijät sijoittuvat asiakasjaon mukaan sopiviin työpisteisiin ja etätyön osuudesta sovitaan. Yhteisesti, työllisyysalueellisesti tai maakunnallisesti tai niiden rajojen yli tuotettavia tehtäviä tekevä henkilöstö sijoitetaan työllisyysalueen työpisteisiin tarpeen mukaan tai Mikkeliin. Työntekijöiden toiveet pyritään huomioimaan sijoittelussa. Kaikki työllisyysalueen työntekijät ovat Mikkelin kaupungin työntekijöitä.

Tilasuunnittelussa on luonnosteltu uudet toimitilat virastotalon 1. kerrokseen noin 30 hengelle. Palvelusuunnitelman mukaan virastotalolle mahdollistetaan työskentely 30–35 työpisteelle ja sen lisäksi työskennellään etätyössä. Mikkelin seudun työvoimapalveluiden palvelusuunnitelman mukaisesti uusissa tiloissa tulee olemaan asiakaspalvelupisteitä (front office), tilaa taustatyölle (back office) ja tiimityöskentelyyn sopivia tiloja. Taustatyössä tehdään muun muassa asiakkaiden monikanavaista palvelua ja ratkotaan asiakastilanteita tarpeen mukaisesti hiljaisen työn huoneessa tai jaetuissa toimistohuoneissa. Taustatiloissa sijaitsevat myös henkilöstön sosiaalitilat. Henkilökunnan taukotilakokonaisuus on muunneltavissa myös neuvottelutilaksi. Lisäksi virastotalolla on jo yhteiskäytössä olevia neuvottelutiloja, jotka ovat työvoimapalveluiden käytettävissä. Ensimmäisen kerroksen palvelupistekokonaisuuden lisäksi virastotalolta vapautetaan mahdollisesti yksittäisiä tiloja ylemmistä kerroksista työvoimapalveluiden käyttöön.

Huonetilamuutosten yhteydessä tehdään tiloihin LVIS-peruskorjaus. Peruskorjauksessa tehdään samat toimenpiteet kuin virastotalolla on tehty muissa tiloissa vaiheittain etenevässä saneerauksessa. Tällöin uusitaan LVIS-tekniset järjestelmät ja suoritetaan sisäilman laatua parantavat toimenpiteet mm. vaihtamalla lattiamateriaali ja tiivistämällä ulkoseinärakenteet. Tilamuutosten ja LVIS-saneerauksen kustannusarvio on yhteensä noin 0,8 M€. Kustannusarvio ei sisällä käyttäjän irtokalusteita, AV-laitteita, TE-livetilan rakentamiskustannuksia eikä Ohjaamo -tiloja. Osa kalusteista saadaan todennäköisesti siirrettyä TE-toimiston nykyisistä tiloista. TE-livetila on studiotyyppinen tila, jossa tuotetaan viikoittain lähetyksiä asiakkaille.

Tilamuutokselle ja LVIS-peruskorjaukselle ei ole varattu määrärahaa investointiohjelmassa vuodelle 2024. Tilasuunnittelu on tehty talousarviovalmistelun jälkeen ja samalla on tarkentunut käyttäjän tarpeet sekä tarkempi sijoittuminen virastotalon sisällä. Tässä yhteydessä on järkevää aikaistaa kyseiselle alueelle suunniteltua LVIS peruskorjausta ja suorittaa se samanaikaisesti tilamuutosten kanssa, kun tilat ovat tyhjänä.

Tilamuutosten aloittaminen vaatii kaupunginvaltuuston hyväksymisen lisä- tai siirtomäärärahalle vuodelle 2024. Tilojen tulee olla käyttöönotettavissa 2.1.2025, eli tilamuutokset suoritetaan vuoden 2024 aikana.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Janne Kinnunen, kaupunginjohtaja, janne.kinnunen@mikkeli.fi

Kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle, että se myöntää 0,8 M€ lisämäärärahan investointiohjelmaan vuodelle 2024 tilamuutosten toteuttamiseksi. Mahdollinen irtaimistomääräraha haetaan erikseen tai käsitellään vuoden 2025 talousarviovalmistelun yhteydessä.

Pöytäkirja tarkastetaan tämän pykälän osalta kokouksessa.

Päätös

Hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Päätökseen, joka koskee valmistelua tai täytäntöönpanoa ei saa kuntalain (410/2015) 136 §:n perusteella hakea muutosta.