Kaupunkikehityslautakunta, kokous 14.12.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 162 Oikaisuvaatimukset koirapuistojen yleissuunnitelmasta. § 34 Mikkelin koirapuistojen yleissuunnitelman hyväksyminen

MliDno-2023-945

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Marko Vuorinen, kaupunginpuutarhuri, marko.vuorinen@mikkeli.fi

Kuvaus

Tausta

Mikkelin kaupungin kuntalaiset, aluejohtokunnat ja päättäjät ovat tehneet vuosien aikana useampia aloitteita uusien koirapuistojen rakentamiseksi Mikkeliin.

Kuntalaisaloite 1.4.2016, vastaus 26.7.2016.

Valtuustoaloite Kaupunginvaltuusto, 29.8.2016, § 109

Kaupunginhallitus, 12.9.2016, teknisen toimen valmisteltavaksi

Kaupunkiympäristölautakunta, 12.9.2017, käsittely

Kaupunginhallitus, 25.9.2017, palautettiin uudelleen valmisteltavaksi

Kaupunkiympäristölautakunta, kokous 26.4.2018

Kaupunkiympäristölautakunnalle annettu vastaus

Asumisen ja toimintaympäristön palvelualue suhtautuu myönteisesti koirapuistojen rakentamiseen ja Mikkelin alueen koirapuistoista tehdään yleissuunnitelma, jossa esitetään koirapuistojen sijaintipaikat. Koirapuistojen toteutus tapahtuu valtuuston ko. tarkoitukseen vuosittain myöntämän määrärahan puitteissa."

 

Vallitseva tilanne

Mikkelin kaupungilla on tällä hetkellä kolme yleistä aidattua koirapuistoa. Koirapuistot sijaitsevat Lehmuskylässä Pankalammen rannalla, Laajaharjussa ja Ristiinassa.

Tuukkala-Silvasti kaupunginosaseura on ilmoittanut, että he eivät syksystä 2021 alkaen enää huolehdi Laajaharjun koirapuistosta. Syynä on alueen aktiivisten ihmisten väheneminen ja väsyminen Laajaharjun koirapuistosta huolehtimiseen. Alueen koirapuisto aktiivit ovat lisäksi saaneet negatiivista palautetta koirapuiston sijainnista.

Laajaharjun koirapuiston aitaus on niin huonossa kunnossa, että kaupunki tulee purkamaan sen lähiaikoina.

Mikkelissä toimivat koiraseurat ja yhdistykset pitävät jäsenilleen avoimia harjoituskenttiä seuraavasti: Mikkelin palveluskoirayhdistys Lentokentän tien vieressä, Mikkelin Agilityharrastajat Raviradantien päässä ja KooKoo99 Rantakylässä Ratatien päässä. Koiraseurat ovat hankkineet tilat ja vastaavat itsenäisesti tiloistaan ja toiminnastaan. Ne eivät ole vapaasti kuntalaisten käytössä.

Ristiinan koirakerholla on Pellosniemellä Saarisentien varressa kaupungin omistamalla maalla koulutuskenttä, joka on vapaasti koiraharrastajien käytössä.

 

Yleissuunnitelman tekeminen

Mikkelin asumisen ja toimintaympäristön palvelualueen infra- ja viheraluepalvelut yksikössä on tehty yleissuunnitelma Mikkelin alueen koirapuistoista.

Työ aloitettiin yleisellä asukaskyselyllä, jossa kuntalaiset saivat vapaasti ehdottaa koirapuistojen sijaintia.

Kysely oli avoinna 2.12-24.12.2019.

Vastauksia ja ehdotuksia koirapuistojen sijainnista saatiin 382 kpl.

Eniten kysyntää uudelle koirapuistolle on kyselyvastausten perusteella Mikkelin keskustaajamassa, Otavassa, Anttolassa ja Haukivuorella.

Ehdotuksien perusteella valittiin alueet, jotka ovat Mikkelin kaupungin omistuksessa. Koirapuistojen sijoittamista tarkasteltiin paikkatietoanalyysillä eri kriteerein ja määriteltiin alueet, joissa etäisyys lähimpään asutukseen oli vähintään 50 m. Suunnitellut uudet koirapuistot kuusi (6) kpl sijaitsevat eri puolilla Mikkeliä Otavassa, Karilassa, Rokkalassa, Launialassa, Anttolassa ja Haukivuorella. Koirapuistot suunniteltiin yleisten Suomessa käytettyjen koirapuiston suunnitteluohjeiden ja Suomen kennelliton julkaisun ”Koira kuntalaisena” ohjeiden mukaisesti.

Jokaisesta ehdotetusta koirapuistosta tehtiin yleissuunnitelmatasoiset kustannusarviot. Kustannukset vaihtelivat yleissuunnitelmatasoisena 50 000-70 000€ kappale.

Koirapuistojen yleissuunnitelma oli nähtävillä 18.3-31.3.2021. Yleissuunnitelman nähtävillä olosta ilmoitettiin lisäksi alueen asukasyhdistyksille.

Uusista koirapuistoista uutisoitiin Mikkelin kaupungin sivuilla 19.3.2021 ja asia oli Länsi-Savon uutisena 18.3.2021.

Palautteet

Kirjallisia palautteita saatiin nähtävillä oloaikana 20 kpl. Nähtävillä oloajan jälkeen vielä 3 kpl. Tämän lisäksi Launiala-seura ja Tuppurala-seura jättivät omat palautteet. Näiden lisäksi palautetta saatiin puhelimitse useita kappaleita.

Mikkelin seudun ympäristöpalvelut jättivät oman lausuntonsa.

Yli 96 % annetusta palautteesta oli esitettyjä koirapuistoja vastustavia tai koirapuiston sijaintia pidettiin vääränä.

Launiala-seura vastustaa Launialan koirapuistoa ja ehdottaa koirapuistoa esim. Tuppuralaan.

Tuppurala-seura esittää sähköpostitse Launialan koirapuistolle vaihtoehtoista paikkaa Nuottakadun päähän.

Mikkelin seudun ympäristöpalvelut pitivät yleisesti koirapuistosuunnitelmia hyvänä. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla koirapuistot ovat luonnollinen osa viheralueita eikä niiden tarpeesta edes keskustella. Suurin osa ympäristöpalveluille tulevasta koiria koskevasta palautteesta liittyy koirien haukuntaan ja koirien jätöksiin.  Ympäristöpalvelut piti 50 metrin etäisyyttä asutukseen riittämättömänä ja ehdottivat 100 metrin etäisyyttä. Tämän perusteella Rokkalan, Launialan, Karilan ja Otavan koirapuistot aiheuttavat ongelmia. Yksikään ehdotetuista paikoista ei sinänsä ole käyttökelvoton.

Asemakaavoitetulla alueella viheralueet ovat kooltaan niin pieniä ja kapeita, että sadan metrin etäisyys vaatimus koirapuistoista asutukseen on suurimmassa osassa kantakaupunkia mahdoton toteuttaa.

Launialan-seuran ehdottama paikka Nuottakadun päädyn niittyalue on tällä hetkellä hyvin kostea ja edellyttää alueen kuivattamista.

Päätösehdotus

Esittelijä

Jouni Riihelä, kaupunkikehitysjohtaja, Jouni.Riihela@mikkeli.fi

Kaupunkikehityslautakunta päättää hyväksyä koirapuistojen yleissuunnitelman.
Koirapuistojen rakentaminen käsitellään erikseen vuosittaisen talousarviokäsittelyn yhteydessä.

Lisäksi kaupunkikehityslautakunta päättää, että Laajaharjun koirapuisto lakkautetaan ja poistetaan aitauksen huonon kunnon ja vapaaehtoistyön hiipumisen vuoksi.

Päätös

Asiasta käydyn keskustelun aikana Jaakko Väänänen esitti, että lautakunta päättää, ettei kaupunki taloudellisen tilanteen takia rakenna uusia koirapuistoja. Esitystä ei kannatettu, joten se raukesi.

Lisäksi Anni Panula-Ontto-Suuronen esitti, että Laajaharjun koirapuistoa ei kokonaan lakkauteta, vaan siitä vain poistetaan huonokuntoiset aitarakenteet. Esitystä ei kannatettu, joten se raukesi.

Puheenjohtaja totesi, että esittelijän päätösehdotus on tullut kaupunkikehityslautakunnan päätökseksi.

Merkitään, että Jaakko Väänänen jätti päätöksestä eriävän mielipiteen.

Merkitään, että Katariina Asikainen poistui kokouksesta ja hänen tilalleen kokoukseen saapui varajäsen Jaana Strandman tämän pykälän käsittelyn aikana.

Eriävä mielipide

Jaakko Väänäsen eriävä mielipide:

Koirapuistojen suunnitelman toteuttamiseen kaupungilla ei  tässä taloudellisessa tilanteessa ole varaa , joiden kustannukset tulisivat olemaan300-420 tuhatta € joka jouduttaisiin rahoittamaan velkarahalla lisäksi tulisivat vuotuiset hoitokulut. Puistojen rakentaminen  ja ylläpito tulee olla koiraharrastajien ja koirakerhojen vastuulla.

Valmistelija

  • Marko Vuorinen, kaupunginpuutarhuri, marko.vuorinen@mikkeli.fi
  • Juha Ruuth, hallintopäällikkö, juha.ruuth@mikkeli.fi

Kuvaus

Mikkelin kaupungin kaupunkikehityslautakunta hyväksyi kokouksessa 21.2.2023 § 34, MliDno-2023-945, koirapuistojen yleissuunnitelman. Mikkelin kaupungin koirapuistojen yleissuunnitelmassa päätettiin koirapuistojen sijainniksi kuusi eri paikkaa: Launiala, Rokkala, Karila, Haukivuori, Anttola ja Otava. Jokaisen koirapuiston rakentamisesta tehdään oma erillinen päätös investointiohjelman käsittelyn yhteydessä. Kireän taloustilanteen vuoksi koirapuistojen rakentaminen ei ole tällä hetkellä lähiajan investointiohjelmassa.

Yleissuunnitelmaan koskevasta päätöksestä tehtiin määräaikana kaksi oikaisuvaatimusta. Molemmat oikaisuvaatimukset kohdistuivat Launialan koirapuistoon ja sen sijaintiin urheilu- ja virkistyspalvelualueella (VU) sekä Saimaannorpanpuistossa.

Näiden lisäksi määräaikana jätettiin yksi yksityisen kuntalaisen kirje koskien Laajalammen koirapuiston lopettamista. Kyseiselle ihmiselle on vastattu sähköpostitse koirapuiston lopettamisen syistä.

Lisäksi 13.6.2023 on saapunut 104 Launialan asukkaan allekirjoittama oikaisuvaatimus edellä mainitusta kaupunkikehityslautakunnan päätöksestä. Oikaisuvaatimuksessa vaaditaan Launialan koirapuiston poistamista yleissuunnitelmasta lähirakennuksiin aiheutuvan meluhaitan, puiston muun käytön ja läheisen Launialan uimarannan likaantumisen vuoksi.

Yksityishenkilön tekemässä oikaisuvaatimuksessa pidetään yleissuunnitelmassa ehdotettua Launilan koirapuiston sijaintia liian lähellä asutusta olevana ja esitetään Launialan koirapuiston poistamista yleissuunnitelmasta. Samalla hän ehdottaa koirapuistoa Tuppurala-seuran halun/toiveen mukaisesti Tuppuralaan.

Oikaisuvaatimus liitteenä

Taloyhtiö As Oy Keltasirkku

Taloyhtiö katsoo koirapuiston sijaitsevan liian lähellä taloyhtiön tonttia. Oikaisuvaatimuksessa ehdotetaan vaihtoehtoisesti koirapuiston sijoittamista Rokkalaan löytöeläintalon läheisyyteen. Launialaan ehdotettua paikkaa pidetään sopimattomana maaston märkyyden, uimarannan läheisyyden, punkkivaaran yms. johdosta.

Oikaisuvaatimus liitteenä

Molemmissa oikaisuvaatimuksissa pelätään asuntojen arvon ja viihtyisyyden kärsivän koirapuistosta.

Molemmat oikaisuvaatimuksen tekijät ovat koirapuistoa lähellä olevasta taloyhtiöstä.

Arvion mukaan heidän rajastaan on matkaa koirapuiston aitaan noin 40 metriä. Uuden tarkastelun perusteella kaikkein lähimmästä kiinteistöjen rajasta suunniteltuun koirapuiston aitaan on matkaa 27 metriä.

Koirapuistojen yleissuunnitelmaa tehtäessä kuntalaiskyselyssä kyseiselle kohdalle oli lukuisia koirapuistojen sijaintitoiveita. Talouden näkökulmasta koirapuiston toteuttaminen tähän olisi edullista, koska koirapuiston kuivatus, huolto ja valaistus olisi edullista tehdä. Koirapuistoa palveleva pysäköinti olisi valmiina.

104 Launialan kaupunginosan asukkaan oikaisuvaatimus on tehty myöhässä. Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Tämä kyseinen oikaisuvaatimus oli saapunut yli kolme kuukautta sen jälkeen, kun pöytäkirja oli ollut nähtävänä. Myöhästymiseen ei ole esitetty mitään syytä. Määräajan jälkeen saapunut oikaisuvaatimus on jätettävä tutkimatta.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jouni Riihelä, kaupunkikehitysjohtaja, Jouni.Riihela@mikkeli.fi

Kaupunkikehityslautakunta päättää hyväksyä kaupunkikehityslautakunnan päätöksestä 21.2.2023 § 34 säädetyn määräajan kuluessa tehdyt kaksi oikaisuvaatimusta ja muuttaa aiempaa päätöstään niin, että koirapuistojen yleissuunnitelmasta poistetaan Launialan koirapuisto. Muilta osin päätöstä ei muuteta.

Lisäksi kaupunkikehityslautakunta päättää, että 13.6.2023 saapunut oikaisuvaatimus jätetään tutkimatta liian myöhään tehtynä.

Päätös

Hyväksyttiin.

Tiedoksi

Oikaisuvaatimusten tekijät

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.


Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Mikkelin kaupungin kirjaamoon viimeistään määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä. Oikaisuvaatimuksen voi toimittaa myös postitse tai sähköisesti. Postiin oikaisuvaatimusasiakirjat on jätettävä niin ajoissa, että ne ehtivät perille ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä, jollei muuta näytetä.

Kunnan jäsenen ja kuntalain (410/2015) 137 §:n 2 momentissa tarkoitetun kunnan katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Mikkelin kaupunki/Kaupunkikehityslautakunta.

Käyntiosoite: Raatihuoneenkatu 8–10, 50100 Mikkeli
Postiosoite: PL 33, (Raatihuoneenkatu 8–10), 50101 Mikkeli
Faksinumero: 015 36 6583
Sähköpostiosoite: kirjaamo@mikkeli.fi

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9-15.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen, ja se on tekijän allekirjoitettava. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua,
  • se, millaista oikaisua vaaditaan,
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.


Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero.

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Mikkelin kaupungin kirjaamosta.

Käyntiosoite: Raatihuoneenkatu 8–10, 50100 Mikkeli
Postiosoite: PL 33, (Raatihuoneenkatu 8–10), 50101 Mikkeli
Faksinumero: 015 36 6583
Puhelinnumero: 044 794 2033 / 015 1941 (vaihde)
Sähköpostiosoite: kirjaamo@mikkeli.fi

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9-15.