Kaupunginhallitus, kokous 21.8.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 262 Hallintosäännön päivittäminen

MliDno-2023-1055

Valmistelija

  • Ari Liikanen, hallintojohtaja, ari.liikanen@mikkeli.fi

Kuvaus

Kuntalain 90 §:n mukaan jokaisessa kunnassa on oltava hallintosääntö. Hallintosäännössä annetaan lain mukaan tarpeelliset määräykset ainakin kunnan hallinnon ja toiminnan järjestämisestä, päätöksenteko- ja hallintomenettelystä ja valtuuston toiminnasta. Hallintosääntö on siis kunnan hallinnon ja toiminnan keskeinen ohjausväline. 

Kuntaliitolla on ollut hallintosääntömalli, joka on laadittu täyttämään kuntalain 90 §:n mukaisest vähimmäisedellytykset. Kuntaliitto on päivittänyt mallia keväällä 2023. (https://www.kuntaliitto.fi/julkaisut/2023/2239-kunnan-hallintosaantomalli)

Kuntaliiton päivitetyssä mallissa on otettu myös tarpeellisest toimivallan siirtämistä koskevat määräykset, joilla määrätään kunnan viranomaisten toimivallan jakautumisesta poikkeusoloissa ja normaaliolojen häiriötilanteissa. Hallintosääntömääräyksissä on kuitenkin mahdollista siirtää toimivaltaa vain sellaisissa asioissa, joissa se on kuntalain 91 §:n mukaan sallittua. Pelkästään hallintosäännön määräyksillä ei voida poiketa viranomaiselle tai toimielimelle laissa säädetystä toimivallasta. Mikkelin kaupungin hallintosäännössä on ollut erilliset määräykset toimivaltuuksista poikkeusoloissa ja normaaliolojen häiriötilanteissa, mutta tässä yhteydessä ne päivitetään Kuntaliiton mallisäännön mukaisiksi.

Hyvinvointialueuudistuksen yhteydessä pelastustoiminta on siirtynyt kunnilta hyvinvointialueelle. Mikkelin hallintosäännössä on edelleen omat kohdat ja maininnat pelastuslautakunnasta, pelastustoimen organisoinnista, pelastusjohtajasta ja näiden toimijoiden toimivallasta. Nämä kohdat tässä yhteydessä poistetaan Mikkelin kaupungin hallintosäännöstä. Hyvinvointiuudistuksen liittyen Kuntaliiton mallisäännössä on huomioitu kunnan ja hyvinvointialueen välinen yhteistyö, tavoitteet ja työjako, josta on neuvoteltava vähintään valtuustokausittain. Mallisäännön mukaan tästä yhteistyöstä vastaa kunnanhaliltus. 

Vaikuttamielimistä säädetään kuntalain 26-28 §:ssä. Mikkelin kaupungin hallintosäännössä on ollut vaikuttamiselimistä omat kohtansa, mutta tässä kohtaa niitä muokataan vastaamaan tarkemmin Kuntaliiton mallisääntöä.

Hallintosäännössä on useita kohtia, joissa on määräyksiä esimiesten toimivallasta tai muuten on mainintoja esimiehistä. Kuntaliiton mallisäännössä esimies-termi on korvattu termillä esihenkilö. Tämä muutos on huomioitu myös nyt päivitettävässä kaupungin hallintosäännössä. 

Mikkelin kaupungin hallintosääntö on nyt päivitetty vastaamaan, paikalliset olosuhteet huomioiden, Kuntaliiton mallisääntöä.

Liitteenä olevassa luonnoksessa on merkitty

  • mustalla ne kohdat, joihin ei esitetä muutosta ja vastaavat Kuntaliiton mallisääntöä,
  • punaisella ne kohdat, jotka ovat muutettu vastaamaan Kuntaliiton mallisääntöä,
  • sinisellä ne kohdat, jotka tarkennettu eri tavalla kaupungin hallintosäännössä suhteessa Kuntaliiton mallisääntöön,
  • yliviivauksella poistettavaksi esitettävät kohdat ja
  • kursiivilla olennaiset yksityiskohtaiset perustelut.


Sen jälkeen kun kaupunginvaltuusto on hyväksynyt hallintosääntöön muutokset, tehdään hallintosääntöön sisällysluettelo päätöksen sisällön mukaisesti. 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Janne Kinnunen, kaupunginjohtaja, janne.kinnunen@mikkeli.fi

Kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle, että se hyväksyy hallintosäännön päivityksen liitteenä olevan luonnoksen mukaisesti. Muutokset tulevat voimaan heti.

Pöytäkirja tarkastetaan tämän pykälän osalta kokouksessa.

Päätös

Hyväksyttiin.

Lisäksi merkittiin, että kaupunginvaltuuston puheenjohtajan johdolla valtuustonryhmän puheenjohtajat keskustelevat palkkiosäännön päivittämisestä. 


Muutoksenhaku

Päätökseen, joka koskee valmistelua tai täytäntöönpanoa ei saa kuntalain (410/2015) 136 §:n perusteella hakea muutosta.