Mikkelin seudun ympäristölautakunta, kokous 22.6.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 69 Terveydensuojelulain mukainen asunnontarkastus - Mikkeli, Porrassalmentie 24

MliDno-2021-4036

Valmistelija

  • Jarno Laitinen, terveystarkastaja, jarno.laitinen@mikkeli.fi

Kuvaus

Asunnon 5 pohjakerroksessa on todettu riittävien tutkimusten ja tarkastusten perusteella terveydensuojelulain 1 §,​ 26 § ja 27 § mukaista terveyshaittaa,​ joka on taloyhtiölle kuuluvassa rakenteessa,​ alakerran maanpaineseinässä. As Oy Neekeriharju on korjausvelvollinen asiassa. As Oy Neekeriharjua on kehotettu ryhtymään korjaustoimiin, mutta korjaustyötä ei ole saatu tehtyä kohtuullisen ajan puitteissa. Korjausmääräys annettiin terveyshaitan poistamisen varmistamiseksi. 

Korjausmääräyksen päävelvoite

As Oy Neekeriharjun on ryhdyttävä toimenpiteisiin terveyshaitan rajoittamiseksi,​ poistamiseksi ja korjaamiseksi As Oy Neekeriharjun asunnon 5 pohjakerroksessa. Korjattava rakenne on pohjakerroksen maanpaineseinä,​ tutkimusraporteissa mainitulla laajuudella. Korjaus on suoritettava 31.12.2023 mennessä. Korjauksen valmistumisesta on ilmoitettava terveystarkastajalle. Asuntoyhtiön on varmistuttava suunnittelijan pätevyydestä home-​ ja kosteusvaurioiden korjaamisessa. Korjausta odottaessa asuntoyhtiön on varmistettava riittävin suojaustoimin,​ ettei korjattavalta alueelta kulkeudu asuintiloihin terveyshaittaa.

Terveydensuojeluviranomaiselle jätetty oikaisuvaatimus

Asunnon 5 haltija ja taloyhtiön osakas on tehnyt oikaisuvaatimuksen, jossa hän esittää asetettuun päävelvoitteeseen kahta muutosta. Asunnon haltija pyytää, että suunnittelu ja korjaamisen aikataululle asetetaan välitavoitteet, joiden toteutumista viranomaisten on mahdollista seurata. Ja kun kohteen kokonaisremonttisuunnitelma on hyväksytty, siitä toteutetaan ensin rakennuksen sisäpuolta koskeva osa. Terveydensuojeluviranomaisen tehtävä on asettaa korjausvelvoite määräaikoineen. Terveydensuojeluviranomaisen tehtäviin ei kuulu korjaussuunnitelmien hyväksyminen, mutta viranomaisen on varmistuttava, että korjaus kohdistetaan terveyshaitan poistamiseen. Välitavoitteiden asettaminen ja korjauksen järjestykseen puuttuminen ei ole tarpeellista. Taloyhtiö vastaa siitä, että korjauksessa noudatetaan hyviä rakentamistapoja ja rakennusvalvonnan mahdollisesti asettamia velvoitteita korjaussuunnittelussa. Edellä mainituista syistä korjausmääräystä ei ole tarpeen muuttaa.

 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Maria Tirkkonen, terveysvalvonnan johtaja, maria.tirkkonen@mikkeli.fi

Mikkelin seudun ympäristölautakunta päättää, että korjausmääräys pidetään alkuperäisessä muodossaan. Välitavoitteita ja työjärjestystä ei aseteta.

 

Päätös

Hyväksyttiin.

Tiedoksi

As Oy Neekeriharju, oikaisuvaatimuksen lähettäjä

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus
Tähän päätökseen saa hakea muutosta:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) ja
  • se, jonka valitusoikeudesta laissa erikseen säädetään.


Tämän lisäksi muutosta saa hakea valittamalla myös:

  • viranomainen, jos valittaminen on tarpeen viranomaisen valvottavana olevan yleisen edun vuoksi.


Valitusaika
Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Omalla vastuulla valitusasiakirjat voi lähettää postitse tai lähetin välityksellä. Postiin valitusasiakirjat on jätettävä niin ajoissa, että ne ehtivät perille ennen valitusajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon sinä päivänä, jona päätös on luovutettu asianosaiselle tai hänen lailliselle edustajalleen. Postitse saantitodistusta vastaan lähetetystä asiakirjasta katsotaan asianosaisen saaneen tiedon saantitodistuksen osoittamana aikana. Käytettäessä todisteellista sähköistä tiedoksiantoa päätös katsotaan annetun tiedoksi, kun asiakirja on noudettu viranomaisen osoittamalta palvelimelta, tietokannasta tai muusta tiedostosta.

Mikäli päätös lähetetään tiedoksi tavallisena kirjeenä, katsotaan asianosaisen saaneen tiedon seitsemäntenä päivänä kirjeen lähettämisestä, jollei muuta näytetä. Päätöksen katsotaan tulleen viranomaisen tietoon kuitenkin kirjeen saapumispäivänä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä, jollei muuta näytetä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen
Hallintovalitus tehdään Itä-Suomen hallinto-oikeudelle.

Postiosoite: PL 1744, 70101 Kuopio
Käyntiosoite: Minna Canthin katu 64
Sähköpostiosoite: ita-suomi.hao@oikeus.fi
Faksinumero: 029 56 42501
Puhelinnumero: 029 56 42500
Hallinto-oikeuden asiakaspalvelu on avoinna arkisin 8.00­­–16.15

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa
https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet.

Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava:

  1. päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);
  2. miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
  3. vaatimuksen perustelut;
  4. mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.


Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja yhteystiedot. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Valitukseen on liitettävä:

  1. valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
  2. selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;
  3. asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksen tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.


Asiamiehen on liitettävä valituskirjelmään valtakirja, kuten laissa oikeudenkäynnistä hallintoasioissa (808/2019) 32 §:ssä säädetään.

Oikeudenkäyntimaksu
Tuomioistuinmaksulain (1455/2015) nojalla muutoksenhakijalta peritään oikeudenkäyntimaksu, mikä on määrätty mainitun lain 2 §:ssä. Saman lain 5 §:ssä on määräys niistä asioista, joista ei peritä oikeudenkäyntimaksua.

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Mikkelin kaupungin kirjaamosta.

Käyntiosoite: Raatihuoneenkatu 8–10, 50100 Mikkeli
Postiosoite: PL 33, (Raatihuoneenkatu 8–10), 50101 Mikkeli
Faksinumero: 015 36 6583
Puhelinnumero: 044 794 2033 / 015 1941 (vaihde)
Sähköpostiosoite: kirjaamo@mikkeli.fi

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9-16 ja arkipyhien aattoina sekä kesä-elokuussa maanantaista perjantaihin klo 9-15.