Mikkelin seudun ympäristölautakunta, kokous 15.12.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 102 Tiedoksi

Valmistelija

  • Heikki Tanskanen, ympäristösuunnittelija, heikki.tanskanen@mikkeli.fi

Kuvaus

Kehotus ja lausunto selvityksestä liittyen Viransuon turvetuotantoalueen kemikaloinnin puhdistustehoihin ja tarkastuksella havaittuihin poikkeamiin, Neova Oy - ESAELY/833/2015

Kehotus liittyy toimintaa ja käsitellyn jäteveden ympäristöön päästämistä koskevaan luvan valvontaan. Etelä - Savon ELY -keskus on kehottanut Mikkelin Viransuolla turvetuotantoa harjoittavaa Neova Oy:tä käynnistämään turvetuotantoalueelta johdettavien jätevesien käsittelyn tehostamistoimet. Ympäristöluvassa asetettuja tavoitteita ei ole kaikilta osin saavutettu. Neova Oy katsoo antamassaan selostuksessa toteuttaneensa aiemmassa ELYn  selvityspyynnössä vaaditut parantamistoimet. ELY katsoo lausunnossaan, että Neovan selostamat toimet ovat tavanomaisia ylläpito ja kunnossapitotoimia eivätkä ole tilanteen parantamiseen tähtääviä parantamistoimia. Mikäli toiminnanharjoittaja katsoo, että toimintaa tehostavia toimenpiteitä ei ole tehtävissä ja toiminta alueella halutaan jatkaa, tulee asia viedä lupaviranomaisen ratkaistavaksi. 

Kirje sisältää myös lausuntona käsitellyn asian, joka liittyy samalta alueelta johdettavan puhdistuslaitoksessa käsitellyn veden happamuuteen. Lausunnossaan ELY katsoo, että alueelta johdettava vettä ei ole käsitelty pH arvon osalta riittävästi ennen ympäristöön johtamista, minkä seurauksena Kangasjärven tilalle asetetut vesienhoidon tavoitteet ovat vaarantumassa. Happamuuteen liittyvää sallittavuuden rajaa ei ole käsitelty ympäristöluvassa päästöoikeutena. ELY kuitenkin katsoo lausunnossaan, että pH muutosten havainnoiminen ja tarpeelliset oikaisevat toimet kuuluvat ympäristönsuojelulain yleisten periaatteiden piiriin samaan tapaan kuin selvilläolovelvollisuus, huolehtimisvelvollisuus ja parhaan käyttökelpoisen tekniikan periaatteet. Tarvittaessa valvontaviranomainen voi viedä asian lupaviranomaisen ratkaistavaksi, mikäli korjaaviin toimenpiteisiin ei ryhdytä.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Maria Tirkkonen, terveysvalvonnan johtaja, maria.tirkkonen@mikkeli.fi

Merkitään tiedoksi.

Päätös

Merkittiin.


Muutoksenhaku

Päätökseen, joka koskee valmistelua tai täytäntöönpanoa ei saa kuntalain (410/2015) 136 §:n perusteella hakea muutosta.