Kasvatus- ja opetuslautakunta, kokous 20.10.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 97 Lukioselvitys

MliDno-2022-988

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Janne Skott, vs. taloussuunnittelupäällikkö, janne.skott@mikkeli.fi

Kuvaus

Mikkelin kaupungin konserni- ja elinvoimajaosto on konserniyhtiötapaamisessa 13.1.2022 pyytänyt kaupungin tytäryhtiöitä selvittämään mahdollisia tapoja säästää kaupungin toimintakuluja osana ”Palvelut ja tulevaisuus” -ohjelmaa. Etelä-Savon Koulutus Oy:n toimitusjohtaja on tehnyt analyysin kaupungin lukiotoiminnasta. Analyysi on käsitelty Etelä-Savon Koulutus Oy:n hallituksessa 15.2.2022 ja luovutettu Mikkelin kaupungille 28.2.2022.

Lukiotoimintaa koskeva analyysi on tehty kulujen kehittymisen näkökulmasta ajanjaksolta 2019-2021 (tilinpäätökset) ja 2022 (talousarvio). Selvityksessä ei ole arvioitu lukion pedagogista toimintaa, opetuksen organisointia, laadullisia mittareita eikä opiskelijoiden tai henkilöstön hyvinvointiin liittyviä asioita. Kulujen kehittymisen lisäksi on tehty arvio muutoksista, mikäli Mikkelin kaupunki haluaisi siirtää lukiokoulutuksen tytäryhtiön hoidettavaksi.

Mahdollisten koulutuksenjärjestäjää koskevien muutosten lähtökohtana tulee olla opiskelijoille tarjottavat joustavat ja ketterät opiskelupolut toisella asteella kokonaisuutena. Jos lukiokoulutus kokonaan tai osin siirtyisi Etelä-Savon Koulutus Oy:lle, tarvitaan koulutuksen järjestämiseen lukiokoulutuksen järjestämislupa. Lukiokoulutuksen järjestämislupahakemus (luvan siirto kaupungilta osakeyhtiölle) on tehtävä yhdessä Mikkelin kaupungin kanssa.

Lukiokoulutuksen mahdolliseksi siirtämiseksi on kuitenkin tehtävä tarkemmat siirtosuunnitelmat kaikkien toimijoiden näkökulmasta.

Analyysi tausta-aineistoineen liitetään oheismateriaaliksi ja esitellään kokouksessa Esedun toimitusjohtaja Arja Flinkmanin toimesta. Analyysin loppupäätelmissä todetaan, että Esedu on avoin kaikille ratkaisuille, joita se voi yhtiöjärjestyksensä mukaisesti tehdä palvellakseen emokaupunkia. 

Päätösehdotus

Esittelijä

Timo Halonen, kaupunginjohtaja, timo.halonen@mikkeli.fi

Konserni- ja elinvoimajaosto merkitsee saamansa lukiotoimitaa koskevan analyysin tiedoksi.

Päätös

Merkittiin tiedoksi. 

Lisäksi esittelijä täydensi esitystä seuraavasti: "Jaosto päättää, että asiasta tehdään tarkempi selvitys, johon osallistuvat kaikki Mikkelin kaupunkikonserniin kuuluvat toisen asteen koulutusta antavat toimijat. Selvitys tulee tehdä elokuun loppuun mennessä."

Esittelijän täydennetty esitys hyväksyttiin yksimielisesti. 

Merkitään, että Etelä-Savon Koulutus Oy:n toimitusjohtaja Arja Flinkman selosti asiaa konserni- ja elinvoimajaostolle ja oli läsnä kokouksessa tämän pykälän käsittelyn ajan.

Valmistelija

  • Marja Ukkonen, johtava rehtori, marja.ukkonen@sivistys.mikkeli.fi

Kuvaus

Palvelut ja tulevaisuus -ohjelmassa annettiin tehtäväksi selvittää, voidaanko Mikkelin kaupungin kuluja säästää Etelä-Savon Koulutus Oy:n (Esedu) ja lukiokoulutuksen nykyistä tiiviimmällä yhteistyöllä tai toisen asteen koulutuksen järjestäjätahoja tiivistämällä.

Konserni- ja elinvoimajaoston toimeksiannosta Esedu laati kaupungin lukiokoulutuksen taloutta koskevan selvityksen kulujen kehittymisestä vuoden 2019 tilinpäätöksestä vuoden 2021 tilinpäätökseen ja vuoden 2022 talousarvioon. Esedun selvitys esiteltiin konserni- ja elinvoimajaostolle 8.3.2022, ja sitä pyydettiin täydentämään mm. pedagogisen toiminnan arvioinnilla ja tes/ves-selvityksellä.

Konserni- ja elinvoimajaosto päätti, että asiasta tehdään tarkempi selvitys 31.8.2022 mennessä siten, että selvityksen tekemiseen osallistuvat kaikki Mikkelin kaupunkikonsernin toisen asteen koulutusta antavat toimijat.

Lukioselvityksen lähtökohtana oli tarkastella lukiokoulutuksen järjestämistä lukiolain määräysten pohjalta. Lukiokoulutuksen tarkoitus on antaa opiskelijalle valmiudet aloittaa korkeakoulututkintoon johtavat opinnot yliopistossa tai ammattikorkeakoulussa. Koulutuksen järjestäjällä tulee olla lukiokoulutuksen järjestämislupa, jonka mahdollisista muutoksista opetus- ja kulttuuriministeriö päättää hakemuksesta. Järjestämisluvasta on säädetty tarkemmin lukiolaissa (LL 714/2018, § 3-5) ja asetuksessa (LA 810/2018, § 7-8).

Lukioselvityksessä on kuvattu tarkemmin Mikkelin lukiokoulutuksen talouskehitykseen vaikuttavia tasapainotustoimenpiteitä ja lainsäädännöstä kumpuavia toiminnallisia muutoksia. Patu-säästötoimenpiteiden, Mikkelin lukion ja Nettilukion yhteistyön tiivistämisen sekä lukioverkon ja hallinnon tiivistämisen myötä nuorten lukiokoulutuksen kustannukset ovat laskeneet. Oppivelvollisuuden laajeneminen on tuonut mukanaan toisen asteen maksuttomuuden, mikä näkyy opiskelijakohtaisen kustannuksen nousussa. Toisaalta valtionosuusrahoitus kasvaa lukiokoulutuksen maksuttomuudesta aiheutuvien kustannusten kasvun kompensoimiseksi. Nykyisillä opiskelijamäärillä (Mikkelin lukio 785 ja Nettilukio 925/20.9.2022) ja nykyisellä rakenteella voidaan arvioida, että Mikkelin kaupungin lukiokoulutus toteutetaan kokonaisuudessaan Mikkelin kaupungille osoitetulla valtionosuusrahoituksella.

Lukioselvitys liittyy laajemmin opetus- ja kulttuuriministeriön toisen asteen koulutuksen kehittämishankkeeseen, jonka tavoitteena on käynnistää koulutuksen järjestäjien yhteistyö laadukkaan ja monipuolisen toisen asteen koulutuksen turvaamiseksi kaikille asuinpaikasta riippumatta. Toisen asteen koulutuksessa tulee tehdä yhteistyötä nykyistä enemmän, jotta koulutus on saatavaa ja saavutettavaa ja tukee jokaisen opiskelijan osaamisen kehittymistä.

Lukioselvityksessä todetaan, että Mikkelin kaupungin lukiokoulutuksen järjestäjänä toimii edelleen Mikkelin kaupunki. Toisen asteen ammatillinen koulutus järjestetään Etelä-Savon Koulutus Oy:n Etelä-Savon ammattiopistossa. Lisäksi todetaan, että Mikkelissä toisen asteen ammatillista koulutusta järjestetään myös Suomen Nuoriso-opistossa.

Lukioselvityksessä linjataan, että toisen asteen koulutuksen järjestäjien välistä yhteistyötä tiivistetään edelleen seuraavilla osa-alueilla:

  • ristiinopiskelu
  • kaksois- ja kolmoistutkinnot
  • tutkintoon valmentava koulutus
  • verkko-opiskelu
  • opettajaresurssin hyödyntäminen
  • opiskeluhuollon kehittäminen oppilaitosten ja hyvinvointialueen kanssa
  • toisen asteen koulutuksen ja vapaan sivistystyön toimijoiden yhteistyön vakiinnuttaminen
  • toisen asteen ja työelämän yhteistyön vahvistaminen (lukiokoulutus)
  • Mikkeliä laajemman toisen asteen koulutuksen saatavuuden ja saavutettavuuden turvaaminen eteläisessä Savossa


Lisäksi Mikkelin lukiokoulutuksen tavoitteena on vahvistaa lukiokoulutuksen ja korkea-asteen yhteistyötä ja mahdollistaa jo lukio-opiskelun aikana monipuolisia opintoja korkea-asteella. Yhteistyötä toisen asteen ammatillisen koulutuksen, seudun muiden lukiokoulutuksen järjestäjien ja korkeakoulujen kanssa tulee edelleen vahvistaa ja kehittää.

Lukioselvitys ja Esedun selvitys on jaettu kasvatus- ja opetuslautakunnan jäsenille 23.9.2022.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Virpi Siekkinen, sivistysjohtaja, Virpi.siekkinen@mikkeli.fi

Merkitään tiedoksi.

Päätös

Merkittiin.

Merkitään, että lukion johtava rehtori Marja Ukkonen selosti asiaa kasvatus- ja opetuslautakunnalle.

Merkitään,​ että Jaana Strandman poistui kokouksesta ja varajäsen Mervi Eskelinen saapui kokoukseen tämän pykälän käsittelyn aikana.


Muutoksenhaku

Päätökseen, joka koskee valmistelua tai täytäntöönpanoa ei saa kuntalain (410/2015) 136 §:n perusteella hakea muutosta.