Kasvatus- ja opetuslautakunta, kokous 25.8.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 79 Talouden seuranta 1-7/2022, kasvatus- ja opetuslautakunta

MliDno-2022-1445

Valmistelija

  • Virpi Siekkinen, sivistysjohtaja, Virpi.siekkinen@mikkeli.fi

Kuvaus

Talousarvion 2022 mukaisesti kaupunginhallitukselle ja kaupunginvaltuustolle annetaan selvitys talouden ja toiminnallisten tavoitteiden toteutumisesta 7/2022 seurannan yhteydessä. Heinäkuun seurannassa raportoidaan talouden toteutuman lisäksi myös strategisten ohjelmien seuranta talousarviossa 2022 esitettyjen ohjelmakorttien muodossa.

Seurantaraportin osat ovat

  • johdon analyysi
  • talouden toteuma- ja ennustetiedot
  • ohjelmakortit
  • suoritetaulukot ja
  • tiliryhmäkohtaiset toteuma-analyysit.
     

Heinäkuun seurannan yhteydessä voidaan hakea sellaisia määrärahamuutoksia tai -siirtoja, jotka perustuvat jo olemassa oleviin toiminnan laajennus-, muutos- tms. päätöksiin, joista on jo syntynyt lisäkustannuksia ja joihin ei ole varauduttu talousarviossa. Pääsääntöisesti määrärahamuutokset on kuitenkin haettu lokakuun seurannan yhteydessä.

Kokonaisuudessaan valmiiden talouden seurantaraporttien on oltava talouspalveluiden käytettävissä perjantaina 2.9.2022.

Koronavirus on edelleen vuoden alkupuoliskolla aiheuttanut muutoksia kasvatus- ja opetuslautakunnan alaiseen toimintaan. Kevätlukukauden alkupuolella mm. joitakin koulujen yhteisiä oppitunteja ei ole voitu toteuttaa suunnitellusti (eri koulujen oppilaiden lähiopetus samassa ryhmässä) ja koulujen kerhotoimintaa ei ole voitu toteuttaa suunnitellusti. Opintoretket, vierailut ja joidenkin hankkeiden ulkomaan vierailut (sekä Mikkelistä että Mikkeliin) käynnistyivät vähitellen kevään aikana. Koronaepidemia ja muut tartuntataudit ovat lasten ja nuorten ohella sairastuttaneet henkilöstöä ja sijaisten saamisessa on ollut vaikeuksia. Maaliskuussa Venäjän hyökättyä Ukrainaan ja sodan edelleen jatkuessa myös Mikkeli on vastaanottanut Ukrainasta sotaa pakenevia henkilöitä. Kevään aikana peruskouluikäisille lapsille on järjestetty valmistavaa opetusta ja joitakin lapsia on varhaiskasvatuspalvelujen piirissä. Koululaisista tullaan saamaan suoriteperusteinen valtionosuusrahoitus, varhaiskasvatuspalvelujen järjestämisen korvaamisesta ei vielä tällä hetkellä ole tietoa. 

Heinäkuun seurannan perusteella lautakunnan alaisen toiminnan tuottojen arvioidaan ylittyvän lähes 320 000 euroa alkuperäiseen talousarvioon verrattuna. Kasvun ja oppimisen tueksi tehdyt hankehakemukset Opetus- ja kulttuuriministeriöön ovat onnistuneet. Tällä hetkellä ei ole vielä tiedossa, kuinka paljon kuluvana vuotena tullaan saamaan erillisiä korona-avustuksia. 

Toimintakulujen arvioidaan alittuvan alkuperäiseen talousarvioon verrattuna noin 820 000 euroa. 

Heinäkuun seurannan perusteella kasvatus- ja opetuslautakunnan alaisen toiminnan toimintakatteen arvioidaan paranevan noin 1 140 000 euroa alkuperäiseen talousarvioon verrattuna. 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Virpi Siekkinen, sivistysjohtaja, Virpi.siekkinen@mikkeli.fi

Merkitään tiedoksi.

Päätös

Merkittiin.

Tiedoksi

Talouspalvelut

Muutoksenhaku

Päätökseen, joka koskee valmistelua tai täytäntöönpanoa ei saa kuntalain (410/2015) 136 §:n perusteella hakea muutosta.