Konserni- ja elinvoimajaosto, kokous 16.8.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 78 Ennakkokanta Etelä-Savon Energia Oy:lle Koskienergia Oy:n osakkeiden myymiseksi

MliDno-2022-2961

Valmistelija

  • Janne Skott, vs. taloussuunnittelupäällikkö, janne.skott@mikkeli.fi

Kuvaus

Etelä-Savon Energia Oy (ESE) pyytää ennakkolupaa Mikkelin kaupungin konserni- ja elinvoimajaostolta Koskienergia Oy:n omistuksensa myymiseksi. Koskienergia Oy on vesivoimayhtiö, jonka hallinnassa on 29 vesivoimalaitosta eri puolilla Suomea. ESE omistaa yhtiöstä 45 %. Voimalaitosten kokonaistuotanto on ollut keskimäärin n. 160 GWh.

Mikkelin kaupungin hallintosäännön § 28 kohdan 5 mukaisesti konserni- ja elinvoimajaosto päättää konserniyhtiöille annettavasta ennakkokannasta. Konsernirakenteen ja siihen kohdistuvien muutosten osalta päätösvalta on kuitenkin kaupunginvaltuustolla (konserniohje 7.6.2021 § 82).

Etelä-Savon Energia Oy perustelee pyyntöä siten, että ESE on strategiansa mukaisesti tarkastellut omistuksiaan, ja siten linjannut keventävänsä osakkuusyhtiöomistuksiaan sekä suoraan omistetuissa, että Suomen Voima Oy:n kautta omistamissaan yhtiöissä. Tällä halutaan vähentää ESEn vastuita eri yhtiöissä, koska uudet hankkeet edellyttävät aina vähintään oman pääoman sijoittamista ja mahdollisesti myös lainatakausten antamista.

Etelä-Savon Energia Oy katsoo nyt olevan strategisesti sopiva ajankohta luopua Koskienergia Oy:n omistuksista, sillä yhtiön osakkeista on tällä hetkellä saatavissa hyvä hinta sähkön korkean markkinahinnan johdosta. Sähkön tuotanto-osuuksien arvo perustuu tulevaisuuden tuotto-odotuksille ja mitä korkeampi sähkön markkinahinta on, sitä korkeampi on tuotanto-osuuden arvo. Myynnistä saatava tuotto olisi käytettävissä mahdollisiin energiajärjestelyihin tai Mikkelin alueella toteutettaviin investointeihin, jotka liittyvät esimerkiksi vedyn tuotannon aloittamiseen tai mahdollisen data-centerin saamiseen alueelle ja sen hukkalämmön hyödyntämiseen. 

Etelä-Savon Energia Oy toivoo Mikkelin kaupungilta myönteistä suhtautumista mahdollisen myyntiprosessin aloittamiseen, jotta yhtiö voi liiketaloudellisesti järjestellä omistuksiaan yhtiön edun mukaiseksi katsomallaan tavalla.

Mikkelin kaupungin konserniohjausryhmä puoltaa ESE:n pyyntöä myyntiprosessin edistämiseksi sillä edellytyksellä, että ennen lopullista myyntipäätöstä, kauppasumman ollessa tiedossa, asiassa kuullaan vielä konsernivastuuhenkilöä.  

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Timo Halonen, kaupunginjohtaja, timo.halonen@mikkeli.fi

Konserni- ja elinvoimajaosto esittää kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle, että Etelä-Savon Energia Oy:lle myönnetään lupa Koskienergia Oy:n osakkeiden myyntiprosessin käynnistämiseksi. Etelä-Savon Energia Oy:n edellytetään kuitenkin ennen lopullista myyntipäätöstä, kauppasumman ollessa tiedossa, kuulemaan asiassa konsernivastuuhenkilöä.

Päätös

Asiasta käydyn keskustelun aikana esittelijä muutti päätösehdotustaan seuraavaan muotoon:

Konserni- ja elinvoimajaosto esittää kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle, että Etelä-Savon Energia Oy:lle myönnetään lupa Koskienergia Oy:n osakkeiden myyntiprosessin käynnistämiseksi. Etelä-Savon Energia Oy:n edellytetään kuitenkin ennen lopullista myyntipäätöstä, kauppasumman ollessa tiedossa, kuulemaan asiassa konsernivastuuhenkilöä, joka kuulee asiassa kaupunginhallitusta.

Konserni- ja elinvoimajaosto hyväksyi esittelijän muutetun päätösehdotuksen yksimielisesti.


Muutoksenhaku

Päätökseen, joka koskee valmistelua tai täytäntöönpanoa ei saa kuntalain (410/2015) 136 §:n perusteella hakea muutosta.