Kaupunginhallitus, kokous 28.3.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 144 Tiedottaminen purkamisaikomuksesta Pökkäänranta 4, 52300 Ristiina

MliDno-2022-1129

Valmistelija

  • Sari Valjakka, johtava rakennustarkastaja, Sari.Valjakka@mikkeli.fi
  • Juha Ruuth, hallintopäällikkö, juha.ruuth@mikkeli.fi

Kuvaus

Maankäyttö ja rakennusasetuksen (MRA) 67 § mukaan, jos rakennuksen tai sen osan purkaminen voi merkitä historiallisesti tai rakennustaiteellisesti arvokkaan rakennuksen taikka kaupunkikuvan tai rakennetun ympäristön turmeltumista, kunnan rakennusvalvontaviranomaisen tulee 14 päivän kuluessa purkamisilmoituksen tai purkamiseen johtavan rakennuslupahakemuksen saatuaan tiedottaa siitä kunnanhallitukselle ja elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle.

Mikkelin rakennusvalvontaan on saapunut rakennuslupahakemus kahden pientalon rakentamiseksi sekä rakennuksen purkamiseksi osoitteessa Pökkäänranta 4, 52300 Ristiina (kiinteistö 491-537-10-1). Mikkelin rakennusvalvonta tiedottaa kaupunginhallitukselle MRA 67 §:n mukaisesti purkamisaikomuksesta.  

Kiinteistöllä sijaitsee 1910 luvulta oleva entinen osuusmeijerirakennus, joka on yleiskaavassa huomioitu kulttuurihistoriallisena rakennuskohteena sekä vanha saunarakennus. Kohteen ja sen ympäristön suunnittelussa on kaavamääräyksen mukaan otettava huomioon rakennus- tai kulttuurihistoriallisesti arvokas kokonaisuus ja erityispiirteet. Yleiskaavassa mainitaan, että rakennuksen kulttuurihistoriallinen merkitys on tunnistettu osana yleiskaavan kulttuuriympäristöselvitystä 2011. Yleiskaavassa ei ole kuitenkaan osoitettu rakennukselle varsinaista suojelumerkintää.

Kiinteistöllä oleva entinen meijerirakennus on ollut poissa käytöstä ja kylmillään vuodesta 2002 ja se on toiminut vain varastona. Rakennuksen kunto on heikko. Kunnosta on annettu selvitykset (liitteenä). Kyseistä rakennusta esitetään vireillä olevassa lupahakemuksessa purettavaksi uudisrakentamisen tieltä. Vanha saunarakennus on tarkoitus säilyttää ja kunnostaa.

Alueen asemakaava on vuodelta 1984 ja siinä ei ole suojelumerkintää tai muutakaan merkintää, joka rajoittaisi rakennusten purkamista.

Maankäyttö- ja rakennuslain 60 §:ssä ja 61 §:ssä säädetään asemakaavojen ajanmukaisuuden arvioinnista ja maankäyttö- ja rakennusasetuksen 68.1 §:ssä kunnan velvoitteesta seurata asemakaavojen ajanmukaisuutta.

Maankäyttö- ja rakennuslain 51 §:n mukaisesti kunnan on laadittava asemakaavoja sen mukaan, mitä maankäytön kehitys ja ohjaustarve vaatii ja MRL 51.1 §:n nojalla velvollisuus laatia asemakaava ja pitää se ajan tasalla sitä mukaa kuin kunnan kehitys taikka maankäytön ohjaustarve sitä edellyttää.

Maankäyttö- ja rakennuslain 139 §:n mukaan purkamisluvan edellytyksenä on, että purkaminen ei merkitse rakennettuun ympäristöön sisältyvien perinne-, kauneus- tai muiden arvojen hävittämistä eikä haittaa kaavoituksen toteuttamista.

Kaupunkikehityslautakuntaa on pyydetty arvioimaan, onko alueen asemakaava edelleen ajanmukainen vai katsooko lautakunta tarpeelliseksi kyseisen kiinteistön kohdalla käynnistää kaavamuutoksen rakennuksen suojelutoimiin ryhtymiseksi. Lautakunta on käsitellyt asiaa kokouksessaan 22.3.2022 ja todennut, että asemakaava on edelleen ajanmukainen eikä sitä ole tarvetta muuttaa. Kaupunkikehityslautakunnan päätös asian käsittelystä on tämän pykälän liitteenä.

Mikkelin kaupungin hallintosäännön mukaan kaupunkikehityslautakunnalla on toimivalta määrätä alueelle maankäyttö- ja rakennuslain mukainen rakennuskielto tai toimenpiderajoitus asema- tai yleiskaavan laatimisen tai muuttamisen yhteydessä.  

ELY-keskus ja maakuntamuseo ovat antaneet asiassa liitteenä olevat lausunnot.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Timo Halonen, kaupunginjohtaja, timo.halonen@mikkeli.fi

Merkitään tiedoksi.

Päätös

Merkittiin.

Tiedoksi

Rakennusvalvonta

Muutoksenhaku

Päätökseen, joka koskee valmistelua tai täytäntöönpanoa ei saa kuntalain (410/2015) 136 §:n perusteella hakea muutosta.