Kaupunginhallitus, kokous 14.3.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 117 Kaupunginhallituksen toimivallan siirto kaupunginjohtajalle nimetä vastuuhenkilöt mahdollisessa työtaistelutilanteessa

MliDno-2022-1043

Valmistelija

  • Sari Häkkinen, HR-päällikkö, sari.hakkinen@mikkeli.fi
  • Petri Mattila, henkilöstöjohtaja, petri.mattila@mikkeli.fi

Kuvaus

Nykyiset kunta-alan virka- ja työehtosopimukset ovat päättyneet 28.2.2022. Neuvottelut uusista sopimuksista ovat katkenneet ja kunta-ala ammattijärjestöt ovat aloittaneet järjestölliset toimenpiteet vauhdittaakseen neuvotteluita.

Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:n mukaan kunnissa ja kuntayhtymissä on tarpeen selvittää, keiden viranhaltijoiden ja työntekijöiden on jo asemansa vuoksi edellytettävä jäävän mahdollisen lakon ulkopuolelle. Vastuuhenkilöt edustavat työnantajaa ja vastaavat suunnitelmien valmistelusta mahdollisen työtaistelun varalta palvelujen saatavuuden ja toimintojen turvaamiseksi. Nämä vastuuhenkilöt tulee nimetä etukäteen ja heille pitää ilmoittaa asiasta. Vastuuhenkilöt kartoitetaan kaikilla toimialoilla ja nimeämisestä tehdään päätös. Tällaisesta toiminnan turvaamiseksi tarkoitetusta valmistelevasta päätöksestä ei ole valitusoikeutta.

Mikkelin kaupungin hallintosäännössä ei ole erikseen määritelty asiaa koskevaa toimivaltaa.

Hallintosäännön toimivalta henkilöstöasioissa 6 luku 51 §:n mukaan kaupunginhallituksella on yleistoimivalta henkilöstöasioissa. Mikäli toimivallasta ei ole säädetty laissa eikä määrätty hallintosäännössä, toimivalta on kaupunginhallituksella.

Hallintosäännön 45 §:n mukaan toimielin voi siirtää sille tässä luvussa määrättyä toimivaltaa edelleen alaiselleen viranomaiselle.  Se, jolle toimivaltaa on edelleen siirretty, ei voi enää siirtää toimivaltaa edelleen.

Toimivalta asian osalta on tarkoituksenmukaista siirtää kaupunginjohtajalle. Tällöin myös mahdollisia vastuuhenkilöiden muutoksia koskevat päätökset voidaan tehdä tarvittaessa mahdollisimman nopeasti.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Timo Halonen, kaupunginjohtaja, timo.halonen@mikkeli.fi

Kaupunginhallitus päättää siirtää hallintosäännön 51 §:n ja 45 §:n perusteella kaupunginjohtajalle toimivallan nimetä Mikkelin kaupungin vastuuhenkilöt mahdollisessa työtaistelutilanteessa.

Päätös

Hyväksyttiin.

Tiedoksi

Henkilöstöpalvelut

Muutoksenhaku

Päätökseen, joka koskee valmistelua tai täytäntöönpanoa ei saa kuntalain (410/2015) 136 §:n perusteella hakea muutosta.