Lupa- ja valvontajaosto, kokous 25.11.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 27 Korjauskehotuksen laiminlyönti, Saretintie 1

MliDno-2017-1045

Valmistelija

  • Juha Ruuth, hallintopäällikkö, juha.ruuth@mikkeli.fi

Kuvaus

Rakennuslautakunta 31.5.2017 § 32

Maankäyttö- ja rakennuslain 126a §:n mukaan toimenpidelupa tarvitaan sellaisen rakennelman tai laitoksen, jota ei ole pidettävä rakennuksena, pystyttämiseen tai sijoittamiseen taikka rakennuksen ulkoasun tai tilajärjestelyn muuttamiseen mm. seuraavissa tapauksissa: katoksen, vajan, kioskin, käymälän, esiintymislavan tai vastaavan rakennelman rakentaminen taikka kiinteistökohtaisen jätevesijärjestelmän rakentaminen tai muuttaminen (rakennelma).

Mainitun lain 166 §:n mukaan rakennus ympäristöineen on pidettävä sellaisessa kunnossa, että se jatkuvasti täyttää terveellisyyden, turvallisuuden ja käyttökelpoisuuden vaatimukset eikä aiheuta ympäristöhaittaa tai rumenna ympäristöä.

Jos rakennuksen kunnossapitovelvollisuus laiminlyödään, kunnan rakennusvalvontaviranomainen voi määrätä rakennuksen korjattavaksi tai sen ympäristön siistittäväksi. Jos rakennuksesta on ilmeistä vaaraa turvallisuudelle, tulee rakennus määrätä purettavaksi tai kieltää sen käyttäminen.

Mainitun lain 167 §:n mukaan rakennettu ympäristö on pidettävä rakennusluvan mukaisessa käytössä ja siistissä kunnossa. Kunnan määräämä viranomainen osaltaan valvoo, että liikenneväylät, kadut, torit ja katuaukiot sekä puistot ja oleskeluun tarkoitetut ulkotilat täyttävät hyvän kaupunkikuvan ja viihtyisyyden vaatimukset. Tonttia tai rakennuspaikkaa ei saa käyttää niin, että sen rakennusluvassa istutettaviksi osoitetut alueet, leikkipaikat tai oleskelualueet taikka muut asumisviihtyisyyteen vaikuttavat alueet supistuvat.

Mikkelin kaupungin rakennusjärjestyksen kohdan 3.6 mukaan rakennuspaikkaa ei saa käyttää sellaiseen varastointiin, joka rumentaa ympäristöä tai aiheuttaa haittaa naapureille.
Ympäristöön olennaisesti vaikuttavat ulkovarastot, jätesäiliöt tai –katokset ja vastaavat rakennelmat on tarvittaessa suojattava istutuksin tai aidalla.

Muun tarkastuksen yhteydessä on jo vuonna 2015 todettu, että Otavassa osoitteessa Saretintie 1 sijaitsevan kiinteistön 491-430-7-77 pihalle on kertynyt suuri määrä tavaraa, josta ainakin osa selkeästi luokiteltavissa jätteeksi. Joukossa näytti olevan myös öljyjä ja vastaavia ympäristölle vaarallisia aineita. Tavaroita oli pihalla epämääräisissä kasoissa. Samoin todettiin, että kiinteistöllä olevaa verstasrakennukseen oli rakennettu rakennusmuovilla verhoiltu kuisti Vanhan Otavantien puolelle sekä rakennuksen pohjoispuolelle kookas erillinen katos. Näille ei ole haettu lupaa rakennusvalvonnasta.

Kiinteistön epäsiisteydestä on tullut ilmoituksia myös ohikulkijoilta.

Koska pihalla olevat tavarat selvästi rumensivat ympäristöä ja aiheuttivat epäsiisteyttä ja sekä mahdollisesti aiheuttivat vaaran maaperän pilaantumisesta ja koska kuisti ja katos olisivat vaatineet ainakin toimenpideluvan rakennusvalvonnasta, on kiinteistön omistajalle annettu 1.6.2015 kehotus purkaa luvattomat rakennukset ja katokset, poistaa pihalla olevat romutavarat ja ongelmajätteet sekä järjestää siististi ja tarvittaessa peittää muut tavarat. Määräaika siistimiselle oli 5.7.2015 mennessä ja purkamiselle 30.9.2015 mennessä.

Myöhemmin todettiin, että osa pihalla olleista romutavaroista oli poistettu ja pihaa muutenkin siistitty.

15.5.2017 suoritetun tarkastuskierroksen yhteydessä todettiin, että kiinteistön pihalla oli taas paljon erilaisiin kasoihin sijoitettua tavaraa, josta osa oli selkeästi jätettä. Pihalle oli kerätty myös suuri määrä käytettyjä kuormalavoja. Luvattomat kuisti ja katos olivat edelleen paikallaan ja rakennuksen takana oli ilmeisesti varastona käytettävä teräskontti.

Kiinteistön omistajalle lähetettiin kirje, jossa hänelle varattiin tilaisuus antaa oma selvityksensä siitä, miksi korjauskehotusta ei ole noudatettu ja millä tavalla hän on valmis korjaamaan tilanteen. Omistaja soitti rakennusvalvontaan ja sovittiin, että kiinteistöllä pidetään vielä tarkastus, johon omistaja tulee mukaan. Tällöin katsotaan tarkasti se, mitä toimenpiteitä rakennusvalvonta edellyttää. Tarkastus suoritettiin 18.5.2017 ja siitä laadittiin muistio, joka on liitteenä. Omistaja ilmoitti olevansa valmis tekemään tarvittavat toimenpiteet tai teettämään ne vuokralaisellaan siltä osin kuin ne kohdistuvat vuokralaisen omistamiin tavaroihin, kunhan määräajat ovat hänen kannaltaan kohtuullisia.

Todettiin, että kuistille, katokselle ja varastokontille on mahdollista myöntää lupa ehdolla, että niiden ulkoasu siistitään.

Käynnin yhteydessä oli käytettävissä kiinteistölle myönnettyihin rakennuslupiin liittyviä piirustuksia ja kaavakartta. Kun ajantasaista kaavakarttaa ei ollut, jouduttiin vielä myöhemmin selvittämään kiinteistön rajat ja se, mitä rajoituksia rakentamisessa on Vanhan Otavantien ja Saretintien suuntaan. Kaavatarkastelussa todettiin, että kiinteistön Vanhan Otavantien puoleisella sivulla on istutettavaksi tarkoitettu suojaviheralue, jolle ei saa rakentaa ja joka ulottu nykyisen rakennuksen ulkoseinään saakka. Rakennettu kuisti sijaitsee tällä istutettavalla alueella. Saretintien puolella on myös samanlainen istutettavaksi tarkoitettu suojaviheralue hieman kapeampana sekä Vanhan Otavantien kohdalta alkava liittymäkielto noin kolmasosalla kiinteistön tämän sivun pituudesta. Tarkastuskäynnin yhteydessä suunniteltu kuormalavojen sijoittaminen väliaikaiseksi näkösuoja-aidaksi Vanhan Otavantien puolelle ei ole mahdollista, koska kyseessä on istutettava alue. Kiinteistön kahdesta ajoneuvoliittymästä ainakin lähempänä Vanhaa Otavantietä oleva on sijoitettu paikkaa, johon asemakaavan mukaan ei saa tehdä ajoneuvoliittymää. Karttatarkastelun perusteella osa tavaroista vaikutti olevan kiinteistön rajojen ulkopuolella.

Omistaja antoi selityksensä 29.5.2017.

Maankäyttö- ja rakennuslain 182 §:n mukaan jos joku ryhtyy toimiin tämän lain tai sen nojalla annettujen säännösten tai määräysten vastaisesti taikka lyö laimin niihin perustuvan velvollisuutensa, kunnan rakennusvalvontaviranomainen, kunnan määräämä monijäseninen toimielin 13 a luvun mukaisissa asioissa tai Turvallisuus- ja kemikaalivirasto markkinavalvontaviranomaisena voi päätöksellään velvoittaa niskoittelijan määräajassa oikaisemaan sen, mitä on tehty tai lyöty laimin. Viranomaisen antamaa kieltoa tai määräystä voidaan tehostaa uhkasakolla tai uhalla, että tekemättä jätetty toimenpide teetetään laiminlyöjän kustannuksella. Lisäksi asia voidaan ilmoittaa poliisille esitutkinnan suorittamista varten.

Kiinteistön omistaja on osoittanut ymmärtävänsä tilanteen ja myöntänyt vastuunsa siitä sekä ilmoittanut olevansa valmis korjaamaan laiminlyönnit ja huolehtimaan siitä, että kiinteistöllä toimiva hänen vuokralaisensa hoitaa velvoitteen omien tavaroidensa ja toimintansa osalta. Tästä syystä ei ole tarpeen määrätä uhkasakkoa tai muuta uhkaa omistajalle annettavan velvoitteen tehosteeksi. Yleisen edun ei ole katsottava vaativan asian ilmoittamista poliisiviranomaisille, jos velvoitteita noudatetaan annetuissa määräajoissa.

Omistaja tulee velvoittaa purkamaan kiinteistöllä olevat ilman lupaa rakennetut kuisti ja varastokatos sekä poistamaan varastona käytetty teräskontti, ellei niille myönnetä tarvittavaa rakennus- tai toimenpidelupaa. Poistaminen tulee tapahtua 31.8.2017 mennessä. Samoin omistaja tulee velvoittaa huolehtimaan siitä, että kiinteistöllä olevat romutavarat poistetaan ja ympäristölle vaaralliset aineet poistetaan tai sijoitetaan niin, ettei niistä voi aiheutua vaaraa sekä käyttökelpoinen tavara sijoitetaan siististi kiinteistöön kuuluvalle alueelle ja tarvittaessa peitetään niin, ettei se rumenna ympäristöä. Kuormalavat tulee varastoida siisteihin pinoihin eikä niitä saa säilyttää kiinteistöllä kuin tilapäisesti. Saretintien puoleisessa ojassa olevat romuautot tulee poistaa tai sijoittaa kiinteistöllä niin, etteivät ne rumenna ympäristöä ja vaaranna maaperää esimerkiksi nestevuodoilla. Asemakaavan mukaisella istutettavalla alueella olevat ajoneuvot tulee siirtää kiinteistön puolelle. Lähempänä Vanhaa Otavantietä oleva ajoneuvoliittymä tulee poistaa käytöstä, koska se on asemakaavan vastaisessa paikassa. Käytöstä poistaminen tulee tehdä niin, ettei tältä kohtaa ole mahdollista ajaa ajoneuvolla yleiselle tielle.

Mikäli kiinteistöä käytetään mm. ajoneuvojen ja niiden osien, rakennustarvikkeiden, kuormalavojen tai vastaavan tavaran varastointiin, kiinteistö tulee aidata riittävän korkealla aidalla ainakin Vanha Otavantien puolelta. Aita tulee tehdä 31.8.2017 mennessä.

Rakennuslautakunta päätti, että kiinteistön 491-430-7-77 omistaja velvoitetaan purkamaan kiinteistöllä olevat ilman lupaa rakennetut kuisti ja varastokatos sekä poistamaan varastona käytetty teräskontti, ellei niille myönnetä tarvittavaa rakennus- tai toimenpidelupaa. Poistaminen tulee tapahtua 31.8.2017 mennessä. Samoin kiinteistön omistaja velvoitetaan huolehtimaan siitä, että kiinteistöllä olevat romutavarat poistetaan ja ympäristölle vaaralliset aineet poistetaan tai sijoitetaan niin, ettei niistä voi aiheutua vaaraa ympäristölle sekä käyttökelpoinen tavara sijoitetaan siististi kiinteistöön kuuluvalle alueelle ja tarvittaessa peitetään niin, ettei se rumenna ympäristöä. Lähempänä Vanhaa Otavantietä oleva ajoneuvoliittymä tulee poistaa käytöstä. Romutavaroiden ja vaarallisten aineiden sekä asemakaavan vastaisen ajoneuvoliittymän käytöstä poistaminen sekä muiden tavaroiden järjestäminen tulee tapahtua 31.7.2017 mennessä.

Mikäli kiinteistöä käytetään mm. ajoneuvojen ja niiden osien, rakennustarvikkeiden, kuormalavojen tai vastaavan tavaran varastointiin, kiinteistö tuli aidata riittävän korkealla aidalla ainakin Vanha Otavantien puolelta 31.8.2017 mennessä.

Rakennuslautakunta päätti, ettei näiden velvoitteiden tehosteeksi ole tässä vaiheessa tarpeen määrätä uhkasakkoa tai muuta uhkaa eikä asiaa ole tarpeen ilmoittaa poliisiviranomaisille.
 

Lupa- ja valvontajaosto 25.11.2021

Kiinteistölle on 5.9.2017 myönnetty toimenpidelupa metalliaidan rakentamiseen Vanhan Otavantien puoleiselle sivulle ja Saretintien alkuun.

Tarkastuksissa on todettu, että kiinteistön Vanhan Otavantien puoleiselle sivulle on pystytetty puiset pylväät ja niihin kiinnitetty vaaleasta rakennusmuovista tai pressusta tehty parin metrin korkuinen näkösuoja. Muovi on ollut usein repeytyneenä ja rumentanut ympäristöä. Myönnetyn luvan mukaista aitaa ei ole rakennettu. Toimenpideluvan voimassaolo on päättynyt 20.9.2020. Liian lähellä risteysaluetta ollut kaavan vastainen ajoneuvoliittymä oli poistettu. Pihalla on edelleen näkynyt epäkuntoisia ja osittain purettuja ajoneuvoja ja niiden osia sekä muuta tavaraa.

Kiinteistöllä suoritettiin 27.10.2021 tarkastuskäynti, jossa olivat läsnä myös kiinteistön omistaja ja kiinteistöllä toimiva vuokralainen. 

Tarkastuksessa todettiin, että luvan mukainen aita oli toteuttamatta ja sen tilalla oli vain pylväiden väliin kiinnitetty muovipressuista tehty näkösuoja. Risteysalueella ollut ajoneuvoliittymä oli poistettu.

Luvaton kuisti muovikatteineen oli edelleen paikallaan. Rakennuksen pohjoispuolella ollut varastokatos oli siirretty rakennuksen päätyyn kiinni. Luvaton kontti, jota käytettiin rengasvarastona, oli edelleen paikallaan. Rakennuksen sivulla oli muovilla peitetty asuntovaunu. Millekään näistä ei ollut haettu rakennuslupaa.

Pihamaalla oli suuri määrä moottoriajoneuvoja ja perävaunuja, joista suurin osa näytti epäkuntoisilta ja liikennekäytöstä poistetuilta. Osa niistä oli purettuja. Vuokralaisen mukaan ajoneuvoissa oli öljyt ja muut nesteet sisällä ja ne olivat käyntikuntoisia. Osalla oli hänen mukaansa ajettukin tämän vuoden aikana. Muutama auto oli odottamassa siirtoa romuttamolle ja muutama oli ulkopuolisen omistajan säilytykseen jättämiä.

Aiemmat kuormalavakasat oli poistettu, mutta pihalla oli yksittäisiä lavoja. Kaksi suurta säkkiä romutavaraa oli vuokralaisen mukaan odottamassa kuljetusta jäteasemalle. Pihalla oli suuri määrä erilaista metalliromua ja vuokralaisen mukaan romuttamo tulee hakemaan tarpeettomat metallit. Tavaroita tai ajoneuvoja ei ollut peitetty millään tavalla.

Vuokralaisen mukaan hän on harjoittanut ajoneuvojen korjaustoimintaa ja varaosa-autot, autojen osat ja renkaat, työvälineet, hiekkapuhallushiekka ym. olivat siihen liittyviä.

Pihalla oli myös ylimääräistä tavaraa kuten suojaamatonta puutavaraa, sähköpylväitä (todennäköisesti kreosootilla käsiteltyjä), lahoja puuveneitä, käyttökelvottomia autonrenkaita ja huonekaluja.

Vuokralainen ilmoitti, että hän joutuu terveytensä takia lopettamaan toiminnan kiinteistöllä. Rekisteritietojen mukaan vuokralainen asuinpaikka on kyseisellä kiinteistöllä. Asemakaavamääräykset eivät salli asumista eikä rakennusvalvonnasta ole haettu lupaa rakennuksen käyttötarkoituksen muutokselle.

Todettiin, että kiinteistön kunto ja siisteys eivät vastanneet rakennuslautakunnan määräystä. Rakennuslautakunnalle kuuluvia tehtäviä hoitava lupa- ja valvontajaosto joutuu käsittelemään asiaa seuraavassa kokouksessaan, koska asiasta on tullut paljon huomautuksia ulkopuolisilta.

Mikäli kiinteistöllä halutaan edelleen harjoittaa vastaavaa toimintaa tai muuten varastoida tavaraa, ne tulee järjestää siististi ja tarvittaessa peittää ja Vanhan Viitostien puolelle tulee rakentaa siistimpi aita peittämään näkymää. Katetulle kuistille, varastokatokselle ja varastokontille on haettava lupa rakennusvalvonnasta. On huolehdittava, ettei varastoiduista ajoneuvoista ja koneista pääse öljyä tai muita nesteitä maaperään. Jätteeksi katsottava tavara tulee poistaa.

Kiinteistön omistajalle ja vuokralaiselle varattiin tilaisuus antaa 18.11.2021 mennessä oma selityksenä kiinteistön kunnosta ja siitä, miksi rakennuslautakunnan määräämiä toimenpiteitä ei ole suoritettu. Vuokralainen ilmoitti sähköpostiviestillä, että he ovat kiinteistön omistajan kanssa siivonneet kiinteistöä ja poistaneet romutavaraa. Muuta selitystä ei ole annettu.

Velvoitteet tulee jatkossa kohdistaa sekä kiinteistön omistajaan että kiinteistöllä toimivaan vuokralaiseen.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Sari Valjakka, johtava rakennustarkastaja, Sari.Valjakka@mikkeli.fi

Lupa- ja valvontajaosto päättää, että kiinteistön 491-430-7-77 omistaja velvoitetaan purkamaan kiinteistöllä olevat ilman lupaa rakennetut kuisti ja varastokatos sekä poistamaan varastona käytetty teräskontti, ellei niille myönnetä tarvittavaa rakennus- tai toimenpidelupaa. Poistaminen tulee tapahtua 28.2.2022 mennessä. Samoin kiinteistön omistaja velvoitetaan huolehtimaan siitä, että kiinteistöllä olevat romutavarat poistetaan ja ympäristölle vaaralliset aineet poistetaan tai sijoitetaan niin, ettei niistä voi aiheutua vaaraa ympäristölle sekä käyttökelpoinen tavara sijoitetaan siististi kiinteistöön kuuluvalle alueelle ja tarvittaessa peitetään niin, ettei se rumenna ympäristöä. Romutavaroiden ja vaarallisten aineiden poistaminen sekä muiden tavaroiden järjestäminen tulee tapahtua 31.1.2022 mennessä.

Mikäli kiinteistöä käytetään mm. ajoneuvojen ja niiden osien, rakennustarvikkeiden, kuormalavojen tai vastaavan tavaran varastointiin, kiinteistö tulee aidata riittävän korkealla aidalla niin, että näkymä on siisti ainakin Vanhan Otavantien puolelta 31.1.2022 mennessä. Nykyinen pylväiden varaan asennettu muovi tulee poistaa 31.1.2022 mennessä.

Aidalle tulee hakea toimenpidelupa, koska aiemmin myönnetty lupa on rauennut jo vuonna 2020.

Lupa- ja valvontajaosto päättää asettaa edellä mainittujen velvoitteiden tehosteeksi tuhannen (1.000,00) euron suuruisen uhkasakon, Uhkasakko voidaan lupa- ja valvontajaoston päätöksellä tuomita maksettavaksi, mikäli velvoitteita ei noudateta asetetussa määräajassa.

Samalla lupa- ja valvontajaosto päättää, että kiinteistöllä 491-430-7-77 toimiva vuokralainen velvoitetaan yhteisvastuullisesti kiinteistön omistajan kanssa purkamaan kiinteistöllä olevat ilman lupaa rakennetut kuisti ja varastokatos sekä poistamaan varastona käytetty teräskontti, ellei niille myönnetä tarvittavaa rakennus- tai toimenpidelupaa. Poistaminen tulee tapahtua 28.2.2022 mennessä. Samoin vuokralainen velvoitetaan yhteisvastuullisesti kiinteistön omistajan kanssa huolehtimaan siitä, että kiinteistöllä olevat romutavarat poistetaan ja ympäristölle vaaralliset aineet poistetaan tai sijoitetaan niin, ettei niistä voi aiheutua vaaraa ympäristölle sekä käyttökelpoinen tavara sijoitetaan siististi kiinteistöön kuuluvalle alueelle ja tarvittaessa peitetään niin, ettei se rumenna ympäristöä. Romutavaroiden ja vaarallisten aineiden poistaminen sekä muiden tavaroiden järjestäminen tulee tapahtua 31.1.2022 mennessä.

Mikäli kiinteistöä käytetään mm. ajoneuvojen ja niiden osien, rakennustarvikkeiden, kuormalavojen tai vastaavan tavaran varastointiin, kiinteistö tulee aidata riittävän korkealla aidalla niin, että näkymä on siisti ainakin Vanhan Otavantien puolelta 31.1.2022 mennessä. Nykyinen pylväiden varaan asennettu muovi tulee poistaa 31.1.2022 mennessä.

Asiaa ei ilmoiteta poliisille esitutkintaa varten, mikäli nyt asetettuja velvoitteita noudatetaan annetussa määräajassa.

Päätös

Hyväksyttiin.

Tiedoksi

Kiinteistön omistaja ja vuokralainen

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus
Tähän päätökseen saa hakea muutosta:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) ja
  • se, jonka valitusoikeudesta laissa erikseen säädetään.


Tämän lisäksi muutosta saa hakea valittamalla myös:

  • viranomainen, jos valittaminen on tarpeen viranomaisen valvottavan olevan yleisen edun vuoksi.


Valitusaika
Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Omalla vastuulla valitusasiakirjat voi lähettää postitse tai lähetin välityksellä. Postiin valitusasiakirjat on jätettävä niin ajoissa, että ne ehtivät perille ennen valitusajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon sinä päivänä, jona päätös on luovutettu asianosaiselle tai hänen lailliselle edustajalleen. Postitse saantitodistusta vastaan lähetetystä asiakirjasta katsotaan asianosaisen saaneen tiedon saantitodistuksen osoittamana aikana. Käytettäessä todisteellista sähköistä tiedoksiantoa päätös katsotaan annetun tiedoksi, kun asiakirja on noudettu viranomaisen osoittamalta palvelimelta, tietokannasta tai muusta tiedostosta.

Mikäli päätös lähetetään tiedoksi tavallisena kirjeenä, katsotaan asianosaisen saaneen tiedon seitsemäntenä päivänä kirjeen lähettämisestä, jollei muuta näytetä. Päätöksen katsotaan tulleen viranomaisen tietoon kuitenkin kirjeen saapumispäivänä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä, jollei muuta näytetä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen
Hallintovalitus tehdään Itä-Suomen hallinto-oikeudelle.

Postiosoite: PL 1744, 70101 Kuopio
Käyntiosoite: Minna Canthin katu 64
Sähköpostiosoite: ita-suomi.hao@oikeus.fi
Faksinumero: 029 56 42501
Puhelinnumero: 029 56 42500
Hallinto-oikeuden asiakaspalvelu on avoinna arkisin 8.00­­–16.15

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa
https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet.

Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava:

  1. päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);
  2. miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
  3. vaatimuksen perustelut;
  4. mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.


Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja yhteystiedot. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Valitukseen on liitettävä:

  1. valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
  2. selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;
  3. asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksen tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.


Asiamiehen on liitettävä valituskirjelmään valtakirja, kuten laissa oikeudenkäynnistä hallintoasioissa (808/2019) 32 §:ssä säädetään.

Oikeudenkäyntimaksu
Tuomioistuinmaksulain (1455/2015) nojalla muutoksenhakijalta peritään oikeudenkäyntimaksu, mikä on määrätty mainitun lain 2 §:ssä. Saman lain 5 §:ssä on määräys niistä asioista, joista ei peritä oikeudenkäyntimaksua.

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Mikkelin kaupungin kirjaamosta.

Käyntiosoite: Raatihuoneenkatu 8–10, 50100 Mikkeli
Postiosoite: PL 33, (Raatihuoneenkatu 8–10), 50101 Mikkeli
Faksinumero: 015 36 6583
Puhelinnumero: 044 794 2033 / 015 1941 (vaihde)
Sähköpostiosoite: kirjaamo@mikkeli.fi

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9-16 ja arkipyhien aattoina sekä kesä-elokuussa maanantaista perjantaihin klo 9-15.