Haukivuoren aluejohtokunta, kokous 4.10.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 56 Hevosraitiotie-hanke

MliDno-2020-2102

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Matti Laitsaari, rehtori, Matti.Laitsaari@sivistys.mikkeli.fi

Kuvaus

Kyyveden rantaan on ideoitu hevosraitiotietä. Raitiotie kulkisi satamasta uuden Haukivuoren Kulttuurikeskuksen kautta (avautuu ensi kesänä) Pitkähiekan uimarannalle. Projektin käynnistäminen vaatii pienen käynnistämisrahan asiantuntijakustannusten kattamiseksi mm. maasto- ja tonttiselvityksiin ja niiden lupiin sekä rahoitusselvitysten tekoon Liikenneministeriölle ja EU:lle, jotka kumpikin ovat aikaisemmin tukeneet tämäntyyppisiä hankkeita. Nykyisen aluejohtokunnan strategiarahoitus ko. tarkoitukseen on v. 2021 maksimissaan 10 000 €.

Projekti kestää useita vuosia. Jos investointi toteutettaisiin heti, kustannusarvio uudella kalustolla olisi 90 000 - 120 000 € ilman maan vuokraamiseen tai ostamiseen tarvittavia kuluja. Tarkoitus on hankkia 1 – 3 vuoden aikana käytettyä materiaalia radan aikaansaamiseksi.

Asiasta on informoitu kaupungin teknistä johtajaa Jouni Riihelää ja kaupunginarkkitehti Ilkka Tarkkasta 6. lokakuuta.

********* esittelee asiaa aluejohtokunnalle ja ottaa vastuun radan toimenpiteiden edistämisestä aluejohtokunnan tuella.

Päätösehdotus

Esittelijä

Leo Laukkanen

Haukivuoren aluejohtokunta tukee hanketta ja päättää myöntää hankkeen esivalmisteluihin 1000 euroa.

Päätös

Hyväksyttiin.

Valmistelija

Matti Laitsaari, rehtori, Matti.Laitsaari@sivistys.mikkeli.fi

Kuvaus

Väyläviraston rautatieliikennejohtaja Markku Nummelin kävi viikon 8 loppupuolella yksityishenkilönä tutustumassa hevosraitiotien ja resiinaradan olosuhteisiin ja edellytyksiin. Kaikki suunnitelmiin liittyvät asiat voidaan näin ollen valmistella, kun tuleviin suunnitelmiin pyydetään virallista lausuntoa Väylävirastolta. Käyntiin liittyi myös muita olosuhteisiin ja myöhempiin toimenpiteisiin liittryviä arvioita, joihin saatiin lisänäkemyksiä.

Hevosraitiotien ensimmäiseksi rakennuskohteeksi otetaan yhteydet Tiilipiipun Kulttuuriklubilta satamaan ja Ursuksen laiturille. Suunnitelma jatkuu siitä rantaa pitkin pohjoiseen. Ursuksen laiturille voidaan tehdä sivuraidesuunnitelma saunavaunun parkkeeraamiseksi sinne silloin, kun se on vuokrattu saunojille. Tämä suunnitelma lyhentää radan pituutta suhteessa alkuperäiseen suunnitelmaan.

Myös radan rakentamiseen liittyviä ongelmia ja kustannushyötyjä on selvitetty. Vanhoja kiskoja tultaneen saamaan Mikkelin kaupungilta ja Väylävirastolta. Väylävirastolta saadaan myös muita raidetarvikkeita.

Myönnettyä strategiarahaa voidaan nyt hyödyntää mm. hevosraitiotien ratapölkkyjen ja perheresiinan hankintaan. Vanhaa lastausrataa saadaan käyttää resiinaratana, jolle on jo luvattu lainaksi yksin ajettava resiina. Perheresiinan saamisen jälkeen resiinarata voidaan käynnistää heti, kun kaikki luvat ja turvallisuusedellytykset ja valvontatoimet saadaan hoidetuiksi.

Päätösehdotus

Esittelijä

Leo Laukkanen

Merkitään tiedoksi ja päätetään, että ********* esittelee kaupunginarkkitehti Ilkka Tarkkaselle uusien suunnitelmien perusteita ja yksityiskohtia niin, että ne voidaan ottaa huomioon kaavoituksessa.

Päätös

Puheenjohtaja lisäsi keskustelun jälkeen esityksen loppuun lauseen, että hevosraitiotien sijoittuminen Ursuksen laiturilta pohjoiseen selvitetään kaavoituksen yhteydessä.

Muutettu esitys hyväksyttiin.

Merkitään, että kaupunginhallituksen puheenjohtaja Arto Seppälä poistui kokouksesta tämän pykälän käsittelyn aikana.

Valmistelija

Matti Laitsaari, rehtori, Matti.Laitsaari@sivistys.mikkeli.fi

Kuvaus

Aluejohtokunta on varannut 17.12.2020 pitämässään kokouksessa 7.000 euroa hevosraitiotien rakentamisvalmisteluihin strategiarahana ja saanut siitä myönteisen päätöksen kaupungilta. Valtaosan rahasta arveltiin menevän kiskotarpeisiin. Sen jälkeen ilmeni, että Mikkelin kaupungilla on tarpeettomaksi jääneitä kiskoja, jotka riittävät täyttämään suurimman osan ensimmäisen vaiheen kiskotarpeista. Tämän ansiosta seuraavana hankintajärjestyksessä on radan kulkureitin siivoaminen ja puhdistaminen erilaisista rakennus- ym jätteistä yhteistyössä maanomistajien kanssa. Kyse on entisestä sahan alueesta, joten siivoustyöhön tarvitaan koneellista apua. Maanomistajien yhteyshenkilöt ovat ********* ja *********, joka on ostanut ********* entiset sahan varastot ja niihin liittyvät tontit. Myös Väyläviraston maiden kunnostaminen liittyy kokonaisuuteen, mikäli varatusta määrärahasta jää jotain käyttämättä.

Merkittävä asia tässä on kiskopohjaan liittyvä Ursuksen satamalaiturin kunnostaminen. Alun perin ajateltiin erillisen resiinaradan suunnittelemista vanhalle sahan pistoraiteelle. Uusittu liikennesääntö edellyttää tiettyjä lupia myös tilapäisesti suljetulla rataosalla kulkevilta henkilöiltä, mikä on ongelma yleisökäytössä. Siksi on pohdittu resiinatoimintojen yhdistämistä hevosraitiotiehen, jonka radan leveys on 60 senttiä. Tämäntyyppisiä vastaavia malleja on mm Ruotsissa ja Suomessakin rakennettu vastaavia. Näin ollen esimerkiksi kahdesta polkupyörästä voidaan rakentaa resiina, johon sopii ihmisiä kyytiin polkijoiden lisäksi. Puheenjohtaja on ollut yhteydessä Haumet Oy:n johtajaan ja tämä on luvannut suunnitella malleja tällaiseen tarkoitukseen. Näin ollen sekä hevosraitiotie että resiinarata voitaisiin toteuttaa samalla ratapohjalla, johon tulisi sekä 60-senttinen että normaalilevyinen raidepohja. Näin saadaan kokonaiskustannuksiakin pienennettyä ja toimintamahdollisuuksia varmistetuksi. 

Aluejohtokunnan 27.5.2021 kokoukseen pyydetään asioita valmistellut ********* esittämään ehdotuksensa ratakokonaisuudeksi ja osin myös koko rannan käytön uudistamiseksi. Samoin samana päivänä Haukivuorella vierailevat Haukivuorella kaupungin maankäyttöjohtaja Topiantti Äikäs ja kaupunginarkkitehti Ilkka Tarkkanen, jolloin myös maanomistajat ********* ja ********* ovat paikalla. Keskusteluiden pohjalta selkiytyy ensimmäisen vaiheen hevosraitiotie- ja resiinaratakokonaisuus. Puheenjohtaja ehdottaa lisäksi, että valitaan toimikunta, johon tulevat puheenjohtajaksi ********* ja jäseniksi asemarakennuksen omistava ********* ja kulttuurikeskusta vetävä *********. Myöhemmässä vaiheessa toimikuntaan lisätään uuden aluejohtokunnan edustaja. Tässä vaiheessa yhteyshenkilönä aluejohtokunnasta toimii sen puheenjohtaja.

Maankäyttöjohtajan ja kaupunginarkkitehdin vierailuun liittyy myös se, että saadaan Mikkelin kaupungin maankäyttö- ja asemakaavajohdolta arvioita koko ranta-alueen hyödyntämiseksi. Tavoitteena on, että ranta-aluetta välillä Satama-Pitkähiekka saataisiin mahdollisimman laajaan asemankyläläisten, Haukivuorella asuvien, vapaa-ajanasukkaiden ja matkailijoiden käyttöön. Ranta on erittäin hiekkapitoinen ja hyvä. Osin rantaosuudelle tulee pieniä kivikkoalueita, mutta muun muassa Väyläviraston maa-alueen maapohja on nurmikkoista ja soveltuu sellaisenaan piknik- ja auringonottorannaksi. Jos rantaa saadaan tämän tavoitteen mukaiseen käyttöön, siihen voitaisiin rakentaa sataman ja Pitkähiekan välille kävely- ja polkupyörätie. Yksityisten maanomistajien osalta asioita ei ole vielä selvitetty, joten suunnittelu on vielä alkuvaiheessa. Tärkeää on, että kokoukseen saadaan kaupungin vastuuhenkilöiden vielä epävirallinen arvio ja näkemys.

Päätösehdotus

Esittelijä

Leo Laukkanen

Haukivuoren aluejohtokunta hyväksyy edellä esitetyt toimenpiteet ja nimeää toimikunnan, joka paneutuu rannan käyttöön välillä Satama-Pitkähiekka. Toimikuntaan valitaan puheenjohtajaksi ********* ja jäseniksi asemarakennuksen omistava ********* ja *********. Tarvittaessa alkukokouksissa on mukana aluejohtokunnan puheenjohtaja Leo Laukkanen. Ennen seuraavaa kokousta saadaan arvioita myös Mikkelin kaupungin maankäyttö- ja asemakaavajohdolta idean eteenpäin viemiseksi.

Päätös

Hyväksyttiin.

Merkitään, että ********* oli kutsuttu kokoukseen esittelemään asiaa. 

Merkitään, että Minna Saloviin saapui kokoukseen tämän pykälän käsittelyn aikana.

Valmistelija

  • Eveliina Naumanen, eveliina.naumanen@hotmail.com
  • Eljas Pölhö, eljaspolho@me.com
  • Elina Vauhkonen, elina.vauhkonen@gmail.com

Kuvaus

Päätöksen § 11 mukaisesti Ursuksen laituri on ”parturoitu”. Se vaatii kunnostusta ja rantaveden (lahotolppia) siistimisen kaivurityönä ja rannan pusikon kaatoa ojaleikkurilla.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Eveliina Naumanen, eveliina.naumanen@hotmail.com

Haukivuoren aluejohtokunta päättää kysyä kunnostukseen (tiesepeliä ja sen levittäminen) maanomistajan (Väylävirasto) tukea. Resiinatoimikunta hoitaa asian eteenpäin. Toimenpiteitä tehdään vuodelle 2021 käytettävissä olevan strategiarahan puitteissa.

Päätös

Hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Päätökseen, joka koskee valmistelua tai täytäntöönpanoa ei saa kuntalain (410/2015) 136 §:n perusteella hakea muutosta.