Anttolan aluejohtokunta, kokous 22.6.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 26 Esitys Anttolan aluejohtokunnan uusiksi jäseniksi

MliDno-2021-1906

Valmistelija

  • Matti Laitsaari, rehtori, Matti.Laitsaari@sivistys.mikkeli.fi

Kuvaus

Mikkelin kaupungin hallintosäännössä todetaan aluejohtokuntien osalta seuraavaa:

"Mikkelissä on viisi (5) aluejohtokuntaa, joiden nimet ovat Anttolan, Haukivuoren, Mikkelin pitäjän, Ristiinan ja Suomenniemen aluejohtokunta. Kaupunkiympäristölautakunnan alaisissa aluejohtokunnissa on seitsemän (7) jäsentä ja kolme (3) varajäsentä. Kaupunginvaltuusto valitsee alueen asukkaita kuultuaan aluejohtokuntien jäsenet sekä aluejohtokunnan puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan. Valtuusto määrää missä järjestyksessä varajäsenet tulevat jäsenten sijaan.“

Anttolan aluejohtokunta on kokouksessaan 6.5.2021 päättänyt, että ehdokkaita uuteen aluejohtokuntaan kootaan erikseen järjestettävän äänestyksen kautta.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Teresa R. Gestranius, Anttolan aluejohtokunnan puheenjohtaja, anttolan.ajk@gmail.com

Anttolan aluejohtokunta tekee kaupunginvaltuustolle esityksen uuden aluejohtokunnan jäsenistä, varajäsenistä, puheenjohtajasta ja varapuheenjohtajasta. Valinnoissa pitää noudattaa tasa-arvopykälää. Valittavaksi esitetyltä henkilöltä pitää olla suostumus tehtävään, hänen pitää olla vähintään 18-vuotias ja hän ei saa olla kaupunginvaltuutettu. Yhden jäsenen sekä varajäsenen pitää olla vapaa-ajan asukas.

Päätös

Asiasta käydyn keskustelun aikana Katriina Noponen esitti, että vaaliaineiston pohjalta Anttolan aluejohtokuntaan esitetään kymmenen eniten ääniä saanutta henkilöä siten, että seitsemän eniten ääniä saanutta (Taina Harmoinen, Suvi Salonranta, Petri Noponen, Sirpa Rossi, Nina Parkkinen, Riina Jakobsson ja Teemu Ripatti) valitaan varsinaisiksi jäseniksi ja kolme seuraavaksi eniten ääniä saanutta (Matti Kiljunen, Hannu Ranki sekä Reijo Hämäläinen tai Tapani Korhonen) varajäseniksi. Vapaa-ajan asukkaita edustaisivat näin Teemu Ripatti varsinaisena jäsenenä ja Hannu Ranki varajäsenenä. Lisäksi Katriina Noponen esitti, että aluejohtokunnan puheenjohtajaksi esitetään Taina Harmoista ja varapuheenjohtajaksi Suvi Salonrantaa. Esityksen mukaan Reijo Hämäläisen ja Tapani Korhosen kesken suoritetaan arvonta, koska he saivat saman verran ääniä. 

Petri Noponen kannatti Katriina Noposen tekemää esitystä.

Muita esityksiä ei tullut, joten Katriina Noposen esitys tuli aluejohtokunnan päätökseksi. Kokouksessa suoritetun arvonnan perusteella kolmanneksi varajäseneksi esitetään Tapani Korhosta.

Merkitään, että Matti Kiljunen saapui kokoukseen tämän pykälän käsittelyn aikana.

Todettiin, että toisin kuin alkuperäisessä esityksessä oli mainittu, vaalin tuloksen kohdalla ei tarvitse noudattaa tasa-arvopykälää.

Merkitään, että puheenjohtaja Teresa Gestranius jätti asiaan eriävän mielipiteen.

Eriävä mielipide

  • Teresa Gestraniuksen eriävä mielipide:

    Esitän, että Suvi Salonrantaa, Petri Noposta, Tapani Korhosta ja Matti Kiljusta ei valittaisi luottamustehtäviin, koska he olivat keväällä allekirjoittaneet eroilmoituksen, jossa puheenjohtajan toimintaa arvosteltiin perusteettomasti sekä pyrittiin tarkoituksella aiheuttamaan vahinkoa puheenjohtajan mainekuvalle sekä luottamustoimelle. Lisäperusteluna on näiden henkilöiden muut sellaiset toimet, joita ei ole voinut odottaa luottamustehtävässä olevilta jäseniltä.

    Lisäksi puheenjohtaja Teresa Gestranius esitti, ettei Nina Parkkista myöskään valittaisi luottamustehtävään hänen kuluneen vuoden aikana julkisesti tehdyistä kirjoitteluista joilla hän pyrki tekemään hallaa nykyiselle aluejohtokunnalle (puheenjohtajalle) ja samalla teki hallaa Anttolan mainekuvalle.

    Esitän tulevalle valtuustolle, että näiden henkilöiden osalta perustetaan valiokunta, joka selvittäisi, voivatko tällaista toimintaa harjoittavat lähteä luottamustehtävään edustamaan Anttolaa. Aluejohtokuntaan valittaisiin aikaansaava, yhteistyökykyinen ja eri alueiden osaavia henkilöitä jotka olisi Anttolalle hyvästä.
    Haluan tulevalta valtuustolta myös kannanoton siihen, saako luottamustehtävissä olevia perusteettomasti kiusata/maalittaa, mikä on pahimmassa tapauksessa voinut pilata maineen loppuiäksi.

    Olen valmis tulemaan kuulemiseen ja esittämään dokumentointia vuoden 2021 toimista. 

    Anttolassa myöskään demokratia ei toteudu oikein. Anttolassa on yksityisten henkilöiden ylläpitämiä ryhmiä. Nämä ryhmät markkinoivat itseään Anttolan tiedostuskanavina. Näistä on estetty useita anttolalaisia. Lisäksi kuluneen vuoden aikana näissä ryhmissä on tehty herjaavaa kirjoittelua, joilla on pyritty mustamaalaamaan minua tarkoituksellisesti. 


Muutoksenhaku

Päätökseen, joka koskee valmistelua tai täytäntöönpanoa ei saa kuntalain (410/2015) 136 §:n perusteella hakea muutosta.