Kasvatus- ja opetuslautakunta, kokous 20.5.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 50 Laajennetun varhaiskasvatuksen ja vuorohoidon keskittämisen eteneminen ja palaute asiakkailta

MliDno-2020-2128

Valmistelija

  • Pirjo Vartiainen, varhaiskasvatusjohtaja, Pirjo.Vartiainen@sivistys.mikkeli.fi

Kuvaus

Mikkelin kaupunginhallituksen 22.6.2020 § 231 päätöksen Talous- ja tulevaisuusohjelman (Tatu) johdosta varhaiskasvatuksen Tatu-alatyöryhmä valmisteli vuorohoidon ja laajennetun varhaiskasvatuksen keskittämisen. Asia on käsitelty 19.11.2020 § 123 kasvatus- ja opetuslautakunnassa, 30.11.2020 § 394 kaupunginhallituksessa ja 7.12.2020 § 114 kaupunginvaltuustossa.

Kasvatus- ja opetuslautakunta päätti 17.12.2020 § 140 mukaan muuttaa päiväkotien aukioloaikoja 1.8.2021 alkaen:

 Kalevankangas  

 klo 5.30-20.00 > 6.30-17.00

 Naisvuori 

 klo 6.00-22.00 > 5.00-23.00

 Saksala

 klo 5.00-23.00 > 6.30-17.00

 Lähemäen Lastentalo 

 klo 5.30-19.00 > 5.30-20.00


Kasvatus- ja opetuslautakunnan pyynnöstä suoritetiin kysely prosessin sujumisesta maaliskuun 2021 aikana kyseisten yksiköiden huoltajille. Muutos on vaikuttanut n. reiluun 100 yksiköstä toiseen vaihtavaan lapseen ja heidän perheeseensä. Laajennetun aukiolon muutokset päiväkodeissa -palautekyselyyn vastasi 52 huoltajaa; Kalevankankaan päiväkodista 18, Naisvuorelta 21 ja Saksalan päiväkodista 13.

Laajennetun varhaiskasvatuksen ja vuorohoidon TATU-toimenpiteiden toimeenpanon suunnittelu aloitettiin varsinaisesti kyseisten yksiköiden esimiesten kanssa tammikuussa 2021. Suurimman muutoksen edessä oleville Saksalan ja Naisvuoren perheille lähetettiin alustava tiedotekirje tulevasta muutoksesta ensimmäisen kerran jo elokuussa 2020.

Muutoksen tilannekartoituksessa huomioitiin mm. perheiden hakuprosessi muihin yksiköihin, siirtojen organisointi ja aikataulu. Henkilöstön siirtymiset yksiköstä toiseen, niiden organisointi, aikataulutus ja ohjeistaminen suunniteltiin myös.

Perheille pidettiin info -tilaisuudet varhaiskasvatusyksiköissä, minkä jälkeen huoltaja voi kirjata lapsensa yksikkö -toiveen Daisyyn. Keskusteluja perheiden kanssa käytiin jo tammikuussa ja osa perheistä oli jo siinä vaiheessa tehnyt lapsensa siirtotoiveen. Perheitä tiedotettiin tammikuussa vielä erillisellä tiedotteella Daisy-ohjelman kautta siirtotoiveen tekemisestä. Päiväkodinjohtajat hyväksyvät siirrot ja tekivät sijoituspäätökset. Päiväkodeissa käytiin perheiden kanssa siirroista keskusteluja.

Tiedottaminen onnistui suhteellisen hyvin, kertoihan suurin osa 52 vastaajasta tiedottamisen onnistuneen välillä keskinkertaisesti – erinomaisesti. Tiedottamiseen on kiinnitettävä huomiota vastaavanlaisissa tilanteissa, koska tiedottamista tarvitaan paljon, jotta se tavoittaisi kaikki.

Kalevankankaan, Saksalan ja Naisvuoren päiväkodissa on tällä hetkellä yhteensä 277 lasta, joista muutos koski n. reilun 100 lapsen ja heidän perheensä tilannetta. Palautekyselyyn vastasi 52 huoltajaa. Palaute kertoo, että varsinkin osa huoltajista on kokenut muutoksen isoksi.

Lapsen varhaiskasvatuspaikan järjestelyn koettiin onnistuneen suurimman osan vastaajien mielestä välillä keskinkertaisesti - erinomaisesti. Voidaanko tällaista muutosta kaikkien vastaajien mielestä yleensä saadakaan onnistumaan paremmin.

Kyseisten päiväkotien huoltajat ovat olleet erittäin tyytyväisiä tarjottuun palveluun, joten on ymmärrettävää, että palaute kumpuaa pitkälti muutosvastarinnasta.

Osittain korona on vaikuttanut muutostilanteeseen ja Teamsillä järjestetyt kuulemiset, joista varsinkin yksi uusiksi mennyt tilaisuus, koettiin turhauttavana. Siinä tapauksessa, että kuulemistilaisuudet olisi pystytty järjestämään ns. kasvotusten, vanhemmat olisivat saattaneet kokea tulleensa kuulluksi paremmin.

Kyselyn kysymysten asettamisessa voisi jatkossa vastaavassa tilanteessa kysyä myös mahdollisia positiivisia vaikutuksia, ja sitä kautta herätellä huoltajia ajattelemaan, että muutoksesta voi seurata myös jotain hyvää, koska varmasti sitäkin ajan myötä tullaan kokemaan.

Palautekyselyn tulokset on esitetty liitteessä.

Liite "Laajennetun varhaiskasvatuksen ja vuorohoidon keskittämisen eteneminen ja palaute"

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Seija Manninen, opetusjohtaja, Seija.Manninen@sivistys.mikkeli.fi

Merkitään tiedoksi "Laajennetun varhaiskasvatuksen ja vuorohoidon keskittämisen eteneminen ja palaute".

Päätös

Merkittiin.

Merkittiin, että tämän pykälän käsittelyn jälkeen lautakunta hyvästeli varhaiskasvatusjohtaja Pirjo Vartiaisen ja kiitti häntä hyvästä yhteistyöstä.

Tiedoksi

Saksalan, Naisvuoren ja Kalevankankaan päiväkotien johtajat, Kalevankankaan päiväkodin varajohtaja, varhaiskasvatuksen palvelupäällikkö ja palvelukoordinaattorit, varhaiskasvatusjohtaja, sivistysjohtaja

Muutoksenhaku

Päätökseen, joka koskee valmistelua tai täytäntöönpanoa ei saa kuntalain (410/2015) 136 §:n perusteella hakea muutosta.