Kaupunkiympäristölautakunta, kokous 23.3.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 51 Mikkelin kaupungin joukkoliikenteen hygienia- ja väljyystoimenpiteet

MliDno-2021-1253

Valmistelija

  • Liisa Heikkinen, joukkoliikenneinsinööri, Liisa.Heikkinen@mikkeli.fi

Kuvaus

Tartuntatautilakiin on sisällytetty väliaikaiset, 22.2. - 30.6.2021 voimassa olevat säännökset koronavirustartuntojen leviämisen estämiseksi liikenteessä. Säännökset ja niiden sisältämät velvoitteet koskevat kaikkia henkilöliikenteen toimijoita ja asemien, terminaalien sekä vastaavien tilojen haltijoita Suomessa. Velvollisuus toteuttaa hygienia- ja väljyystoimenpiteitä alkoi heti lain voimaan tullessa. Traficomin ohjeissa avataan tartuntatautilaissa edellytettyjen hygienia- ja väljyystoimenpiteiden sisältöä. 

Kaupungin henkilöliikenne on laatinut Mikkelin kaupungin joukkoliikenteen ohjeeksi liitteenä olevan "Mikkelin kaupungin joukkoliikenteen hygienia- ja väljyystoimenpiteet". Ohjetta on noudatettu 8.3.2021 alkaen. Ohjeeseen on päivitetty Traficomin 16.3. saatujen ohjeiden mukaisesti kasvisuojuksen käytön osalta siten, että matkustajille voi ilmoittaa, että liikennevälineessä on käytettävä kasvomaskia. Kasvomaskin vaatiminen alle 12-vuotiailta tai niiltä, joilla on terveydellinen este maskin käytölle, ei ole suositeltavaa. 

Uudella lailla voidaan määrätä liikennevälineen enimmäismatkustajamäärä 50 % täydestä kapasiteetista. Toimenpiteiden tavoitteena on ylläpitää terveyttä ja ehkäistä tartuntojen leviämistä. Yhtenäisiä keinoja käyttämällä varmistetaan, että matkustaminen on turvallista ja liikennejärjestelmä pysyy toimivana. Toimenpiteet koskevat liikennevälineitä sekä asemia, terminaaleja ja muita vastaavia sisätiloja sekä rajattuja ulkotiloja, joissa matkustajat nousevat liikennevälineeseen tai poistuvat siitä. 
Ohjeen mukaisesti toimittiin jo 8.3. alkaen ja lisättiin kaupunkiliikenteessä lisäkalustoa ruuhkavuoroille. Kuitenkin koulujen etäopetuksen laajentuessa 10.3. alkaen lisäkalusto poistettiin 15.3. matkustajakuorman vähennettyä. Ohjetta päivitetään tarvittaessa yhteistyössä viranomaisten kanssa. 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jouni Riihelä, tekninen johtaja, Jouni.Riihela@mikkeli.fi

Merkitään tiedoksi.

Päätös

Merkittiin.


Muutoksenhaku

Päätökseen, joka koskee valmistelua tai täytäntöönpanoa ei saa kuntalain (410/2015) 136 §:n perusteella hakea muutosta.