Valmistelija
Harri Jokinen, johtaja-rehtori, harri.jokinen@otavanopisto.fi
Kuvaus
Otavan Opiston liikelaitoksen toimintasäännön 2 §:n mukaan “Kunnallisena liikelaitoksena toimiva Otavan Opiston Liikelaitos tarjoaa internaatti- ja internetoppimispalveluita vapaan sivistystyön, yleissivistävän koulutuksen ja muille koulutuspalveluja tuottaville toimijoille alueellisesti, valtakunnallisesti ja globaalisti. Liikelaitoksen tarkoituksena on tehdä yhteistyötä eri toimijoiden kanssa ja tarjota koulutukseen liittyviä palveluita, joiden järjestäminen edellyttää yli kuntarajojen ulottuvaa toimintaa”.
Vapaan sivistystyön kautta kertyvien opintoviikkojen määrä on lievästi laskenut 2014 - 2018 välisenä aikana. Samanaikaisesti kustannusten pohjalla oleva yksikköhinta ei ole juurikaan noussut. Lyhytkurssien aikaansaaminen vaatii huomattavasti enemmän ponnisteluja suhteessa pitkiin kursseihin. Pitkien kurssien saaminen opistolle vaatii uudistumista koska perinteisessä vapaan sivistystyön ympäristössä koulutuksen kysyntä on vähentynyt.
Vapaan sivistystyön kysynnästä tulevaisuudessa on käyty keskustelua kahdeksan eri oppilaitoksen kesken. Oppilaitokset ovat sopineet, että selvitetään asiaa edelleen ja haetaan uusia mahdollisuuksia mm. koulutusvientiin liittyen. Kahdeksasta eri vapaan sivistystyön oppilaitoksesta on selvityksen aikana poistunut kolme muuta oppilaitosta ja jäljellä on viisi oppilaitosta. Poistumiset ovat tapahtuneet erilaisista syistä, joista päällimmäinen on taloudellisten ja toiminnallisten resurssien riittämättömyys sitoutua koulutusvientimahdollisuuksien selvittämiseen.
Jäljellä olevien, Otavan Opiston ja viiden muun vapaan sivistystyön oppilaitoksen (Laajasalon opisto, Alkio-opisto, Jyväskylän kristillinen opisto, Haapaveden opisto, Peräpohjolan opisto) toimesta on koottu konsortiota, joka on edelleen selvittänyt ja selvittää vapaan sivistystyön koulutusvientiin liittyviä mahdollisuuksia.
Ajatusta aikuisten puutteellisen koulutustason tai jatkokoulutusvalmiuksien kehittämisestä vapaan sivistystyön toimesta osana koulutusvientiä on käyty esittelemässä mm. Ulkoministeriössä ja Opetushallituksen yhteydessä toimivassa Education Finland - koulutusviennin kasvuohjelma edustajille, Opetus- ja Kulttuuriministeriössä koulutusviennistä vastaavalle virkamiehelle sekä Visit Finlandin edustajalle.
Koulutusviennin arvoketjun näkökulmasta vapaan sivistystyön koulutusviennille nähdään olevan mahdollisuuksia. Erityisesti niille koulutuspalvelujen järjestäjille, joilla on mahdollisuus koulutuksen tarjoamisen lisäksi tarjota majoitus- ja ruokailupalveluja sekä yhdistää palveluja alueella toimivien yritysten kanssa, joilla mm. on mahdollisuus tarjota elämyspalveluja. Koulutusviennillä tässä yhteydessä tarkoitetaan alkuvaiheessa mahdollisesti Suomessa järjestettäviä koulutuspalveluja.
Talousarvioon 2018 on varattu rahaa mahdollisen yhteisen osakeyhtiön perustamiseen em. yhteistyöopistojen kanssa. Osakeyhtiö vaihtoehto ei kuitenkaan ole näillä näkymin paras ratkaisu.
21.9.2017 (§9) Otavan Opiston liikelaitoksen johtokunta päätti valtuuttaa Otavan Opiston johtaja-rehtorin valmistelemaan eri vaihtoehtoja vapaan sivistystyön koulutustoiminnan laajentamiseksi Otavan Opiston liikelaitoksen toimintasäännön 2 §:n mukaisesti.
Vaihtoehtojen selvittelemiseksi em. kuusi oppilaitosta ovat tilanneet selvitystyön FCG:ltä.
Selvitystyö “Opistojen koulutusvienti - toimintamalliselvitys” valmistui 2.2.2018. Selvityksen tuloksia esitellään kokouksessa.
Päätösehdotus
Esittelijä
Harri Jokinen, johtaja-rehtori, harri.jokinen@otavanopisto.fi
Käydään keskustelua valmistuneesta selvitystyöstä. Jatketaan koulutusvientimahdollisuuksien kartoitusta. Tehdään yhteistyötä koulutusvientiselvityksessä olevien muiden oppilaitosten kanssa tavoitteena toteuttaa vapaan sivistystyön koulutusvientihankkeita tulevaisuudessa.