Kaupunkiympäristölautakunta, kokous 18.10.2018

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 115 Valtuustoaloite: Anttolan koulun yhteyteen rakennettavan liikuntasalin tulee olla vähintään koripallokentän kokoinen

MliDno-2018-1155

Aikaisempi käsittely

Kuvaus

Valtuutettu Jarno Strengell ym. esittivät 21.5.2018 valtuustoaloitteenaan otsikkoasiasta seuraavaa:

"Asia
Me allekirjoittaneet esitämme, että Anttolan koulun yhteyteen rakennettavan liikuntasalin tulee pelialueeltaan olla vähintään koripallokentän 15 x 28 metrin kokoinen eli 420 neliömetriä, lisättynä kahden metrin varoalueella. Tällöin myös sarjatason lentopallokentän mitat varoalueineen 15 x 24 metriä eli 360 neliömetriä täyttyvät. Vapaan korkeuden tulee olla koripallo- ja lentopallosarjatason sääntöjen mukaan vähintään seitsemän metriä.

Perustelu:
Anttolan koulun uutta liikuntasalia tullaan koulukäytön lisäksi käyttämään myös vapaa-ajantoiminnan tilana. Liikuntasalin tulee olla riittävän iso, jotta se palvelisi alueen lasten- ja aikuisten liikuntaharrastusta sekä tapahtumatoimintaa.

Esimerkkinä: Sisäjalkapallo futsalkenttä on ilman varoaluetta 18 x 38 metriä eli 684 neliömetriä ja salibandykenttä ilman varoaluetta 20 x 40 metriä eli 800 neliömetriä. Futsal- ja salibandy ovat tällä hetkellä yksi suosituimmista sisäliikuntaharrastuksista.

Liian pieni pelikenttä on lasten- ja aikuisten harrastuksessa turvallisuusriski.

Muuta huomioitavaa:
Perinteisen parkettilattian lisäksi, lattiamateriaalivaihtoehtona tulee miettiä Taraflexmattoa, joka vaaditaan sarjatason salibandy- ja lentopallopeleissä sekä on hyväksytty materiaali koripallopeleissä. Taraflexmatto on helppo asentaa ja pitää puhtaana. Taraflexmatto kestää julkisia tapahtumia ja painolasteja. Taraflexmatto on kimmoisuutensa johdosta jalkaystävällisempi vaihtoehto, kuin parkettilattia. Saimaa Stadiumin pelialueet 3000 neliömetriä ovat Taraflexpohjaisia.

Jarno Strengell
Marita Hokkanen, Tapani Korhonen, Paavo Barck,
Markku Aholainen, Satu Taavitsainen, Jenni Tissari,
Ulla Leskinen, Soile Kuitunen"

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti lähettää aloitteen kaupunginhallituksen valmisteltavaksi.

Päätösehdotus

Esittelijä

Timo Halonen, kaupunginjohtaja, timo.halonen@mikkeli.fi

Kaupunginhallitus päättää lähettää aloitteen asumisen ja toimintaympäristön palvelualueen valmisteltavaksi.

Edelleen kaupunginhallitus päättää, että vastaus aloitteeseen tulee käsitellä kaupunginhallituksessa viimeistään syyskuun 2018 loppuun mennessä.

Päätös

Hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Jarkko Hyttinen, kiinteistöjohtaja, jarkko.hyttinen@mikkeli.fi

Kuvaus

Anttolan koulun yhteyteen ollaan rakentamassa uutta liikuntasalirakennusta kaupungin omana investointina. Liikuntasalin koko oli alkuperäisen suunnitelman mukaan 14 m x 22 mm = 306 m²

Suunnitteluvaiheessa kysyttiin sekä koulun, että kaupungin liikuntatoimen näkemyksiä salin tarpeista. Monipuolisen iltakäytön mahdollistamiseksi salin kokoa päätettiin kasvattaa mittaan 16 m x 26 m = 416 m². Eli kokonaisneliömäärä kasvoi alkuperäisessä kustannusarviossa mainitusta 130 m². Salin korkeus on suunniteltu olevan 7 metriä ja 8 metriä ja se on viisto. Suunniteltu sali palvelee monipuolisesti sekä koulua, että iltakäyttäjiä, vaikkei se mahdollista liigatason pelejä.

Valtuustoaloitteessa esitetty 15 m x 28 m kenttäkoko, lisättynä kahden metrin varoalueilla tarkoittaisi käytännössä 19 m x 32 m eli 608 m² salia. Salin koon kasvattaminen edelleen olisi tarkoittanut 0,5-1,0 M€ lisämäärärahan tarvetta. Salin suunnittelua on jatkettu 416 m² kokoisena. Tämä sali on jo suurimpia Mikkelin koulujen yhteydessä olevista saleista.

Salin lattiarakenne on suunniteltu saumattomana pistejoustavana urheilulattiana, joka koostuu kumimatosta, polyuretaanimassasta ja polyuretaanipintamaalista. Massalattian pitkän aikavälin elinkaarikustannukset ovat kohtuullisen investointitason sekä vähäisen huoltotarpeen vuoksi alhaisimmasta päästä. Valtuustoaloitteen mukaisesti lattiamateriaaliksi harkitaan myös Gerflor Taraflex Sport M hitsattavaa muovipäällystettä.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jouni Riihelä, tekninen johtaja, Jouni.Riihela@mikkeli.fi

Kaupunkiympäristölautakunta antaa kaupunginhallitukselle ja edelleen valtuustolle edellä olevan vastauksen tehtyyn valtuustoaloitteeseen sekä pyytää asiasta lisäksi kasvatus- ja opetuslautakunnan, hyvinvoinnin ja osallisuuden lautakunnan sekä nuorisovaltuuston lausunnon.

Päätös

Hyväksyttiin.

Merkitään, että kaupunginhallituksen puheenjohtaja Markku Aholainen poistui kokouksesta tämän pykälän käsittelyn jälkeen.

Tiedoksi

Kaupunginhallitus, kasvatus- ja opetuslautakunta, hyvinvoinnin ja osallisuuden lautakunta, nuorisovaltuusto

Muutoksenhaku

Valmistelua tai täytäntöönpanoa koskevaan päätökseen ei saa hakea muutosta. Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §.